Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΔΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΡΩΣΙΚΟ ΄΄ΝΤΟΥ΄΄ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Στην Τελική Ευθεία ο Nord StreamH είδηση, που πέρασε μάλλον στα ψιλά γράμματα των περισσότερων Μέσων, έχει τεράστια σημασία για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο Ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο τους επόμενους μήνες. Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Δευτέρα (24/4) σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom, από τους βασικούς προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης, συμφωνήθηκε το χρηματοδοτικό πακέτο για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ο οποίος πρόκειται να κατασκευασθεί σε παράλληλη διαδρομή με τον Nord Stream, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες Ρωσικού αερίου, υποθαλασσίως μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία, και από εκεί στην υπόλοιπη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=115665
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Gazprom οι πέντε μεγάλες Ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Nord Stream 2, η Αγγλο- Ολλανδική Royal Dutch Shell, η Γαλλική Engie, η Αυστριακή OMV και οι Γερμανικές Uniper και Wintershall, θα συνεισφέρουν η κάθε μία τους δάνειο ύψους $950 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αναλογεί στο 10% του συνολικού κόστους του έργου που υπολογίζεται στα €9.5 δισεκατομμύρια, με το υπόλοιπο 50% να το καλύπτει η ίδια η Gazprom. Η χρηματοδοτική αυτή φόρμουλα εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του έργου το οποίο πλέον αναμένεται να εισέλθει στη φάση υλοποίησης. Ως γνωστό το έργο αυτό βάλλεται συστηματικά από τότε που ανακοινώθηκε έχοντας αντιμετωπίσει τα συνδυασμένα πυρά του Ευρωιερατείου των Βρυξελλών και των Ατλαντιστών της Ουάσιγκτον, επειδή εάν κατασκευασθεί, όπως υποστηρίζουν οι ανωτέρω πρόκειται να ισχυροποιήσει περεταίρω τη θέση της Ρωσίας ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης.

Όπως όμως εδήλωσε ο Πρόεδρος της Gazprom, κ. Αλεξέι Μίλερ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακοίνωση του χρηματοδοτικού πακέτου, «Μόλις ολοκληρώσαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πραγματοποίηση του έργου. Ένας αγωγός που θα ενισχύσει περεταίρω την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρει μία αξιόπιστη οδό μεταφοράς αερίου». Σε ξεχωριστή της δήλωση η κοινοπραξία του Nord Stream 2 επισημαίνει πως η «χρηματοδοτική δέσμευση των Ευρωπαϊκών εταιρειών (μετόχων της κοινοπραξίας) υπογραμμίζει την στρατηγική σημασία του Nord Steam 2 για την Ευρωπαϊκή αγορά αερίου, αφού με την ολοκλήρωση και λειτουργία του αναμένεται να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, σε μέσο και μακροπρόθεσμη βάση, η οποία κατά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπίσει την φθίνουσα εγχώρια παραγωγή αερίου».

Η προσφερόμενη από τις Ευρωπαϊκές εταιρείες χρηματοδότηση του Nord Stream είναι δομημένη σε δύο βασικά στάδια το πρώτο από 285 εκατομμυρία ευρώ άμεσης εισφοράς εντός του έτους, και 665 εκατομμύρια ευρώ σε μορφή standby facility για την κάλυψη βραχύ και μακροπρόθεσμων αναγκών. Η Gazprom, η οποία ελέγχεται από το Ρωσικό κράτος, θα εξακολουθήσει να είναι ο βασικός μέτοχος του έργου κατέχοντας το 51% των μετοχών. Η κατασκευή του αγωγού πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 ενώ μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να δοθούν οι άδειες διέλευσης από Δανία, Φινλανδία και Σουηδία αφού ο υποθαλάσσιος αυτός αγωγός θα διέρχεται μέσα από τις ΑΟΖ τους.

Το πράσινο φως για την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού δόθηκε τελικά από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες μόλις εβδομάδες μετά από την επίτευξη πλήρους συμφωνίας μεταξύ Gazprom και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, την DG Comp, αναφορικά με το ρόλο και πρακτικές της Gazprom στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Μετά από έρευνα και προετοιμασία δύο ετών η Gazprom παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δραστηριοποίησης εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής αγορά απαντώντας στην ουσία σε όλες τις αιτιάσεις της ΕΕ για ανάρμοστες και μονοπωλιακές μέχρι πρόσφατα πρακτικές από την Ρωσική ενεργειακή. Να θυμίσουμε ότι η Gazprom αποτελεί ένα από τους πλέον βασικούς προμηθευτές αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνολικές πωλήσεις που έφθασαν το 2016 στα 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ( BCMs), που αντιστοιχούν σχεδόν στο 35% της συνολικής Ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Η σημασία του συστήματος αγωγών Nord Stream (1 και 2) είναι τεράστια αφού μέσω αυτών η Gazprom θα μπορεί να διακινήσει 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατ’ έτος, αποδυναμώνοντας αποτελεσματικά την μεταφορά μέσω Ουκρανίας. Με την παράλληλη δε προώθηση του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος σε πρώτη φάση θα μεταφέρει σχεδόν 16 BCMs ενώ αργότερα 32 BCMs, η απομόνωση μέσω bypass της Ουκρανίας θα καταστεί πλήρης.

Σχόλια

Ο χρήστης panpan είπε…
Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο κόσμος θα μοιραστεί στις τρεις υπερδυνάμεις, Η.Π.Α, Ρωσία, Κίνα, διότι έχουνε τα κουμπιά. Το καλό σενάριο είναι η συνεργασία μεταξύ τους που μέχρι τώρα καλά πηγαίνει. Το κακό δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε!
Ο χρήστης andreas demetriu είπε…
O "ακριβος " EAST-MED θα στοιχισει μονο 6 δις ... μας επρηξαν διαφοροι οτι δεν θα γινει λογου κοστους ! Στους αγωγους μετραει πρωτα η ασφαλης διαδρομη και μετα το κοστος !

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει απόλυτα την πτώση του Βυζαντίου και την σταδιακή έλευση των Τούρκων