> oncontextmenu='return false;''expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Μάζης: Οι Τούρκοι θα στήσουν αρχές Γενάρη σκηνικό Ιμίων στις Οινούσσες


Για νέο σκηνικό Ιμίων στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, έκανε λόγο ο καθηγητής του Καποδιστριακού Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Real fm .
Ο κ. Μάζης προσδιόρισε τις αρχές Ιανουαρίου ως την ημερομηνία που η Τουρκία θα επιχειρήσει κάποια προβοκατόρικη ενέργεια.

Ερντογάν, πάρε πίσω τις 18 βραχονησίδες που είναι τουρκικές!!!

O oυρανοξύστης του Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη και η σχέση με τον Σουλτάνο


-Ερντογάν, πάρε πίσω τις 18 βραχονησίδες που είναι τουρκικές!!!
Απίστευτο παραλήρημα από τον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης ο οποίος εμφανίζεται πιο γεράκι από τον Ερντογάν.
Για την επιθετικότητα των Τούρκων προειδοποιεί και ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ιωάννης Μάζης, ο οποίος μιλώντας στο Real fm έκανε λόγο για νέο σκηνικό Ιμίων στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Ο κ. Μάζης προσδιόρισε τις αρχές Ιανουαρίου ως την ημερομηνία που η Τουρκία θα επιχειρήσει κάποια προβοκατόρικη ενέργεια.

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ --ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΒΡΟΣ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΙΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ

O Φερίτ Σαχένκ (αριστερά) ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Τουρκία.Ο όμιλος του μετά απο επιτυχή διαγωνισμό κατέχει το 15% του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Αθήνα  http://eu.greekreporter.com/2013/12/12/turkish-tycoon-in-greek-real-estate-market/

29-11-2016
Greek Spirit
Πριν από δεκατέσσερις μήνες έιχα γράψει ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει την οικονομική άλωση της Ελλάδας με τεράστιες επενδύσεις και εξαγορές,όλα αυτά με κεφάλαια απο το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία.Δυστυχώς είχα δίκιο.Διαβάστε το :

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

 Greek Spirit 
29-11-2016
Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουμε ότι έδαφος το οποίο έχει κατακτηθεί με τα όπλα,όπως η κατεχόμενη Κύπρος, ανεξάρτητα από το εάν είναι δίκαιο ή άδικο, ΔΕΝ δίνεται πίσω, ΔΕΝ παραδίδεται και ΔΕΝ επιστρέφεται.
Οι συνομιλίες για την δήθεν επίλυση του κυπριακού σταμάτησαν ακριβώς γιαυτό τον λόγο.Οι Τούρκοι δεν ήθελαν να ακούσουν για απόσυρση των στρατευμάτων τους από τα κατεχόμενα αμέσως μετά την υπογραφή της συνθήκης ίδρυσης του διζωνικού  μορφώματος στην Κύπρο, απότοκο του προδοτικού και ανθελληνικού σχεδίου Ανάν.
Την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία, Μοντ Πελεράν, Αναστασιάδης και Ακιντζί συζητούσαν το πέμπτο και προτελευταίο στάδιο της συνθήκης ίδρυσης διζωνικού κράτους.Όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά έθεσε θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από τα κατεχόμενα ο Ακιντζί σηκώθηκε και έφυγε αφήνοντας σύξυλο τον Αναστασιάδη.
Να καταλάβουμε ότι οι Τούρκοι έχουν πετύχει μια στρατιωτική νίκη το 1974 και δεν πρόκειται να αποσύρουν τα στρατεύματα τους στο όνομα μιας διζωνικής ομοσπονδίας ή κράτους ή ομοσπονδίας.

Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ, Ο ΚΑΙΣΑΡ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
29-11-2016

Ως τριανδρίες φέρονται επίσης στην Ιστορία η συναρχία του Ιουλίου Καίσαρα, του Πομπήιου και του Κράσου το 60 π.Χ. (Α' Τριανδρία), όπου μετά τον θάνατο του Κράσου οι άλλοι δύο διεξήγαγαν εμφύλιο πόλεμο κατά τον οποίο νίκησε ο Καίσαρας και ανακηρύχθηκε Δικτάτορας, καθώς και εκείνη του Οκταβιανού Αυγούστου, του Μάρκου Αντωνίου και του Μάρκου Αιμιλίου Λεπίδου το 43 π.Χ. (Β' Τριανδρία), όπου στην συνέχεια ο Λέπιδος παραμερίστηκε και στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε ο Οκταβιανός έμεινε ο μοναδικός ηγέτης.

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ (Gaius Iulius Caesar, 13 Ιουλίου 100 π.Χ. - 15 Μαρτίου 44 π.Χ.) ήταν Ρωμαίος στρατηγός, πολιτικός, ύπατος αλλά και διακεκριμένος συγγραφέας της λατινικής πεζογραφίας. 

Κοτζιάς : Η ουσία του κυπριακού προβλήματος εξ ορισμού είναι η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Εκτός αν κάποιοι εννοούν ως «λύση» την παράδοση και εννοούν να παραμείνει τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πουν ευθέως.

Kυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στην εκπομπή του ρ/σ ALPHA «Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου» με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου


Συνέντευξη ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στην εκπομπή του ρ/σ ALPHA «Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου» με τη δημοσιογράφο Μαρία ΝικόλτσιουΔΗΜ/ΦΟΣ: Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Ν. Κοτζιά, σε μια εποχή που τα εθνικά θέματα κυριαρχούν στην ατζέντα της επικαιρότητας με την προκλητικότητα Ερντογάν, τον αλυτρωτισμό του Ράμα και βεβαίως, την κρίση στη Συρία αλλά και τις εξελίξεις  μετά την εκλογή Τραμπ. 

Κύριε Κοτζιά, καλή σας μέρα, καλώς ήρθατε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο κόσμος κινείται, ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να είναι κανείς πάντα με τα μάτια του, το πνεύμα του, το μυαλό του, αλλά και την ψυχή του, ανοιχτός για τις αλλαγές που γίνονται. 

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Ο κόσμος κινείται, ο κόσμος αλλάζει, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι του κόσμου, μια εποχή που τελείωσε χθες με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.  Πώς νιώθετε; 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχα την τύχη να τον έχω γνωρίσει, όπως ξέρετε, τον Φιντέλ Κάστρο. Υπήρξε ένας μεγάλος επαναστάτης κι ένας άνθρωπος που συνέβαλλε στο να γίνουν οι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Οι αλλαγές σε λίγο θα τον είχαν ξεπεράσει.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι έφυγε δικαιωμένος ή όχι; 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Γι’ αυτό που έκανε έφυγε δικαιωμένος αλλά έχουμε μπει σε μια νέα εποχή πια. Θέλω να σημειώσω το εξής: Έγραψα ένα twitter, αποχαιρετούσα το Φιντέλ Κάστρο που είχε ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά για την Κύπρο και το αντιδικτατορικό μας Κίνημα και με ρωτούσαν διάφοροι Δεξιοί «μα ήταν αντιδικτάτορας ο Κάστρο που  ήταν δικτάτορας;». Κατ' αρχήν δεν έχω την ίδια προσέγγιση με εκείνους, αλλά η ουσία είναι ότι ο Κάστρο συμπαραστεκόταν, όπως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι -κι από τη Δεξιά και  από την Αριστερά- στον αγώνα που κάναμε για την πτώση της χούντας, την περίοδο 1967-1974.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Θα πάρουμε όλα τα θέματα με τη σειρά, θα έχουμε τη χαρά να έχουμε για μια ώρα τον Υπουργό κοντά μας. 

Θα ήθελα να ξεκινήσω με την επικαιρότητα της προηγούμενης εβδομάδας. Βρεθήκατε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων περί παραίτησής σας, περί κρίσης με τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Αναστασιάδη, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.  Ποια είναι η αλήθεια Υπουργέ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι πάρα πολλοί θα ήθελαν να προκαλέσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και πίστεψαν ότι ο πιο εύκολος δρόμος γι’ αυτό θα ήταν να βρίσουν και να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΗΡΩΝΕΙ - Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ;

Σε μια κλωστή κρέμονται oκτώ ιταλικές τράπεζες


Οι ανησυχίες φουντώνουν, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, που μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση Ρέντσι και μεγάλη αστάθεια στις αγορές. Ποιες είναι οι επικίνδυνες τράπεζες και γιατί είναι έντονα τα σενάρια για bail in.
Σε μια κλωστή κρέμονται oκτώ ιταλικές τράπεζες
Εως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση, αν ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει την επόμενη Κυριακή το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, δημιουργώντας αναταραχή στην αγορά, η οποία θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να τις ανακεφαλαιοποιήσουν, υποστηρίζουν τραπεζίτες και αξιωματούχοι. 
Ο Ρέντσι, που δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα, υπεραμύνθηκε μιας λύσης από την αγορά για τα προβλήματα του, ύψους 4 τρισ. ευρώ, τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποφύγει μια λύση «εκκαθάρισης» των ιταλικών τραπεζών με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα κόστιζε σε ψήφους.
Ο νέος μηχανισμός, που αναδιαρθρώνει και αν χρειάζεται, εκκαθαρίζει τις τράπεζες επιβάλλοντας ζημίες τόσο στους μετόχους όσο και στους κατόχους χρέους, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στην Ιταλία, όπου εκατομμύρια επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.
Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από οικονομολόγους και πολιτικούς ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή, καθώς ανησυχούν ότι μια μαζική «αποτυχία» ιταλικών τραπεζών θα πυροδοτήσει πανικό σε όλο το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης.
Σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» και παραίτησης Ρέντσι, οι τραπεζίτες φοβούνται παρατεταμένη αβεβαιότητα κατά τη δημιουργία τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Η έλλειψη ορατότητας για τον νέο υπουργό Οικονομικών μπορεί να παρατείνει θανάσιμα τον πανικό της αγοράς για τις ιταλικές τράπεζες

Έκρυψαν το πετρέλαιο για να μας βάλουν στο ΔΝΤ


Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012 Γιατί ο Γ. Παπανδρέου έλεγε «όχι» στις έρευνες

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του 2004, Έλληνες επιστήμονες του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τμήματος Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης, είχαν δημοσίως χαρακτηρίσει την Ελλάδα «πετρελαιοφόρο χώρα» και είχαν τονίσει πως ήταν επιτακτική ανάγκη για προσπάθεια έρευνας για πετρέλαιο σε χερσαίες ή και παράκτιες περιοχές να στηριχθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Και όλα αυτά στο 1ο συνέδριο για τις «Εξελίξεις στη Διαχείριση των Ορυκτών Πόρων και της Περιβαλλοντικής Γεωτεχνολογίας» (AMIREG 2004), το οποίο οι καθηγητές Δ. Μονόπωλης και Β. Κελεσίδης και ο δρ. Άγγελος Κελεσίδης, είχαν ανακοινώσει πως «ιεραρχώντας τις περιοχές της Ελλάδας με βάση τις πιθανότητες που υπάρχουν να βρεθεί πετρέλαιο, τα πρωτεία σ' αυτές κατέχει η Ανατολική Ελλάδα (Αιγαίο), με Δυτική Ελλάδα (χερσαία και θαλάσσια) να ακολουθεί με έμφαση στο νότιο Ιόνιο, τρίτο το Βόρειο Ιόνιο και στην τέταρτη θέση η περιοχή της Κρήτης».

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ (ΝΤΟΥΜΠΑΙ) Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΛΕΟΝ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ

Κλικς από τα εγκαίνια στο Κουτσόχερο (ΦΩΤΟ)
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 23-11 -2016 Ο ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 350 ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ-ΟΙΚΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ Η.Α.Ε -ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ  ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΤΩΡΑ; ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΤΑΡ-ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ-ΚΟΥΒΕΙΤ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΤΑ ΤΑ Η.Α.Ε. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ - ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΣΑ- ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΕΘΑ κ.ΒΙΤΣΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ; ΤΑ Η.Α.Ε. ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΄΄ΣΥΜΦΩΝΟ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ'' ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ-ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ, ΚΑΤΑΡ, ΚΟΥΒΕΙΤ, Η.Α.Ε.,ΟΜΑΝ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ


Βίτσας: «Περνάμε σε δεύτερη φάση διαχείρισης του προσφυγικού»


Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ-ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΙΣΧΥΡΟ-ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ (ΚΑΜΙΑ 500ΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ) ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΕΙ Greek Spirit
23-11-2016
Όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Βουλγαρία το 1989 η χώρα κυριεύθηκε από το ΔΝΤ και από την μαφία η οποία αποτελούνταν σε επίπεδο ανώτατων στελεχών από πρώην κυβερνητικούς υπάλληλους των μυστικών υπηρεσιών, του στρατού και της αστυνομίας.
Η Βουλγαρία απο τότε δεν ανέκαμψε ποτέ και ουδέποτε κατάφερε να αποτινάξει τον μαφιόζικο ζυγό .Οι δε μαφιόζοι αφού πέρασαν ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο διέπραξαν αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, τελικά αποφάσισαν να κάνουν στροφή στην ποιότητα και αναρριχήθηκαν στην πολιτική ελίτ της χώρας ως πολιτικοί. Μια απο τις άμεσες συνέπειες, εκτός αυτής της οικονομικής καταστροφής ( το ΔΝΤ έδωσε ΄΄ρέστα΄΄ στην Βουλγαρία) ήταν και η επικράτηση του λαικισμού στο επίπεδο του πολιτισμού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ.TRUMP

20-11-2016
 Η έννοια της λέξης Trump στο μπριτζ είναι το ατού, η φυλή δηλαδή που στην συγκεκριμένη παρτίδα έχει ορισθεί ανώτερη από τις άλλες, και έτσι, ένα μικρής αξίας εφταράκι, μπορεί να «κόψει» έναν πανίσχυρο Άσσο ή εν προκειμένω μία Ντάμα.
Η λέξη έχει την ετυμολογική ρίζα στα αρχαία ελληνικά: (trump= triumph= θρίαμβος).
Και ενώ όλο το κατεστημένο των ΗΠΑ ασχολείται με το πως και γιατί εξελέγει ο κ. Trump ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι πιο χρήσιμο να εξετάσουμε την πιθανή του πορεία ως νέου Πλανητάρχη, διότι η επιρροή του στην άσκηση της Αμερικανικής Πολιτικής, Εξωτερικής και Εσωτερικής έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή όλων μας.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι Πολιτικών:
  • Ο υποψήφιος Πολιτικός και οι δηλώσεις του &
  • Ο εκλεγείς Πολιτικός και οι αποφάσεις του.
Μόνο ο εκλεγείς πολιτικός κ. Trump, πλέον έχει ενδιαφέρον.
Τρία είναι τα πεδία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος:
  • Η εξωτερική Πολιτική
  • Η εσωτερική Πολιτική
  • Ο χαρακτήρας και η μεθοδολογία επιλογών και λήψεις αποφάσεων του κ. Trump.
Αρχίζοντας από την εξωτερική Πολιτική, είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αλλαγές. Ο ίδιος ο σχεδόν πανικός, που διέπει τώρα το Πεντάγωνο, το State Department και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών το καταδεικνύει.
Το ερώτημα είναι διπλό. Πόσο βαθειές θα είναι οι αλλαγές και πόσο χρόνο θα κάνουν για να εφαρμοσθούν όπως και η διάρκεια εφαρμογής τους.
Οι τρείς περιοχές του Πλανήτη όπου θα χρειασθούν ουσιώδεις επιλογές είναι η Βόρεια/Ανατολική Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Κίνα.

ΔΙΝΟΥΝ (!) ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ «ΔΩΡΟ» ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ;

Γνωρίζω ότι αυτά που «καίνε» τους περισσοτέρους είναι τα οικονομικά - ο νέος κύκλος περικοπών και άγριας φορολογίας, που θα κληθούμε να βιώσουμε άπαντες από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δυστυχώς, κάθε ημέρα που περνά, η «κυβέρνηση της ελπίδας» μετατρέπεται στην πιο υποτακτική κυβέρνηση στα κελεύσματα των πιστωτών της χώρας, πάντα βέβαια μη γνωρίζοντας τι θα πράξει η επόμενη. Να μου επιτρέψετε, όμως, να έχω την προσέγγιση ότι κάποτε τα οικονομικά μας θα βελτιωθούν. Οποιες απώλειες στο μέλλον θα τελειώσουν. Και όχι γιατί θα μας αγαπήσουν, αλλά πολύ απλά γιατί οι οικονομικοί κύκλοι του καπιταλισμού θα το επιβάλουν για να επιβιώσει το παρόν οικονομικό σύστημα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ>Ο ΟBAMA έκανε σμπαράλια τον Τσίπρα ζητώντας ΑNAΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ!-Tο εθεσε επισημα ο Ερντογαν


Πως ο πλανητάρχης απέφυγε να απαντήσει στην σχετική ερώτηση του Παπαχελά

-Η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα αφορούσε στην Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης!
Αυτή είναι η αποκάλυψη-βόμβα που έκανε Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής κ. Βασίλης Κοψαχείλης διαρκούσης της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης γιατί είναι εναντίον τον συμφερόντων τους μια και-σύμφωνα με τον κ. Β. Κοψαχείλη-εξέφραζε τα συμφέροντα των Αγγλο -Γάλλων της εποχής και όχι τα Αμερικανικά!!!
 Aυτή η απαίτηση του Μπαράκ Ομπάμα έκανε ψυχολογικά σμπαράλια τον Ελληνα πρωθυπουργό-όπως τον βλέπαμε στις φωτογραφίες και τα VIDEO. Ο Τσίπρας άλλωσε είναι πλέον ένας αδύναμος πρωθυπουργός πάνω στον οποίο θέλουν να φορτώσουν πάσης φύσεως υποχωρήσεις στα όρια της Εθνικής Μειοδοσίας!
H εκλογή μάλιστα του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα και η πρόσβαση που διαθέτει ο Ερντογάν στα Γεράκια-συμβούλους του νέου πλανητράρχη δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την δεινή θέση της χώρας μας.

Στις 5 Δεκεμβρίου η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με ένα άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης.

Το ιταλικό δημοψήφισμα και η αρχή του τέλους της ευρωζώνης

21-11-2016
Οι πραγματικοί λόγοι που απομακρύνουν την Ιταλία από τη ζώνη του ευρώ και πώς μπορεί να λειτουργήσει το δημοψήφισμα ως καταλύτης. Οι ερώτηση που καλείται να απαντήσει η Μέρκελ και τα πιθανά σενάρια. Γράφει ο Wolfgang Munchau.
Munchau: Το ιταλικό δημοψήφισμα και η αρχή του τέλους της ευρωζώνης
Μετά το Brexit και τον Ντόναλντ Τραμπ ετοιμαστείτε για την επιστροφή της κρίσης στην ευρωζώνη. Αν ο Ματέο Ρέντζι, ο ιταλός πρωθυπουργός, χάσει το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα στις 4 Δεκεμβρίου περιμένω μια σειρά γεγονότων που θα θέσουν ερωτήματα για την συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΑΓΩΓΟΣ EAST MED

 Greek Spirit
20-11-2016
Ανεξάρτητα από το εάν και κατά πόσο ο κ.Τράμπ αλλά και οι ΗΠΑ γενικότερα θα συμφιλιωθούν ή όχι με την Ρωσία το ζητούμενο είναι η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Δεν είναι δυνατό, έστω και στα πλαίσια μιας επίπλαστης συνεννόησης, οι ΗΠΑ να σταθούν ως ισότιμος συνομιλητής ενώπιον της Ρωσίας όταν το προτεκτοράτο των ΗΠΑ που είναι η Ευρώπη να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.
Το 1973 το Ισραήλ δέχεται επίθεση από Αίγυπτο και Συρία .Οι Άραβες ήθελαν την ρεβάνς του πόλεμου των έξι ημερών του 1967 όταν  είχαν χάσει  οι μεν Σύροι τα υψώματα του Γκολάν και οι δε Αιγύπτιοι το Σινά. Ο πόλεμος του 1973 ονομάσθηκε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ από την ημέρα της ομώνυμης εορτής των Εβραίων κατά την οποία εκδηλώθηκε η αραβική επίθεση.
Οι συνασπισμένοι Άραβες έχασαν και πάλι τον πόλεμο και οι χώρες του ΟΠΕΚ με προεξάρχουσα την Σαουδική Αραβία προέβησαν σε σταμάτημα των εξαγωγών πετρελαίου προς την δύση, προς υποστήριξη των χαμένων Αιγυπτίων και Σύρων.
Οι δυτικοί και φυσικά οι Αμερικάνοι βρέθηκαν ξαφνικά να συνωστίζονται σε ουρές έξω από τα πρατήρια καυσίμων όπως η φωτογραφία κάτω

Φως στο τούνελ της οικονομίας εάν προχωρήσει ο αγωγός East-Med


Φως στο τούνελ της οικονομίας εάν προχωρήσει ο αγωγός East-Med
H κατασκευή του αγωγού East-Med (εικόνα 1), θα έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, γι’ αυτό τον αγκάλιασαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας. Τη μελέτη της κατασκευής του ανέλαβαν οι ΔΕΠΑ (Ελλάς), ΕDISSON (Ιταλία), Νoble Energy Inc., (ΗΠΑ), και συμμετέχουν το Ισραήλ και η Κύπρος. Άρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη για την κατασκευή του.
Του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου
20-11-2016
Ήδη τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν και της Αφροδίτης που ανήκουν στην Νoble Energy Inc. έχουν ένα απόθεμα φυσικού αερίου της τάξης των 27 τρις κυβ. ποδιών που ισοδυναμούν με 764 δις m3. Αν από αυτό το απόθεμα κρατήσουν το Ισραήλ και η Κύπρος το 40% για τις ανάγκες τους τότε η εξαγώγιμη ποσότητα του φυσικού αερίου ανέρχεται στα 458 δις m3. Επομένως, η διοχέτευση της ποσότητας των 15 δις m3 φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, για 30 χρόνια, είναι ήδη εξασφαλισμένη.

Deutsche Welle: Μετά το Brexit πόσο πιθανό είναι το Calexit; - Η Καλιφόρνια ζητά την απόσχισή της


 19-11-2016
Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει πως μια νέα πολιτεία θα μπορούσε να ενταχθεί αλλά δεν προβλέπεται η έξοδός της

Μετά το Brexit ένα παρόμοιο κίνημα απομάκρυνσης της Καλιφόρνια από τις ΗΠΑ ενισχύεται μετά και την εκλογή του Donald Trump σε μια δημοκρατική πολιτεία που στήριξε μαζικά την Hillary Clinton.

Πρόκληση Ερντογάν: Μπορούμε να πάρουμε πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν

Πρόκληση Ερντογάν: Μπορούμε να πάρουμε πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν

Πρόκληση Ερντογάν: Μπορούμε να πάρουμε πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν - Media
 18.11.2016
Επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην επίσκεψη μεταξύ άλλων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, τον συνόδευε και ο αρχηγός του Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του είπε πως η Τουρκία  θα μπορούσε να πάρει πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν. «Με το Πακιστάν έχουμε το ίδιο αίσθημα για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα» δήλωσε ο Ερντογάν, λέγοντας πως οι σχέσεις τον δύο κρατών αμέσως μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο ενδυναμώθηκαν ακόμα περισσότερο καθώς και πως και οι δυο χώρες επιδεικνύουν το ίδιο σθένος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Η σκόνη του Κατάρ σκεπάζει Ιερουσαλήμ και Βοτανικό- Ο ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ (ΚΑΙΖΕΡ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΗΓΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τα διάφορα συμβάντα αφορόντα την επιθετική επανεμφάνιση του Ισλάμ στην Ευρώπη δεν είναι ασύνδετα μεταξύ των. Καταρχάς, τα σχετικά γεγονότα θα πρέπει να εξετασθούν και να αναλυθούν κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των προσπαθειών της Τευτονικής αναθεώρησης της Ιστορίας, κορυφούμενης με την ασπασμό του Ισλάμ από τον Γερμανό Keizer στις αρχές του περασμένου αιώνα [2]. Από τότε ο Δυτικός Άνθρωπος θα παρουσιάζεται από την Γερμανική διανόηση ως μια διεφθαρμένη οντότητα από τον Ιουδο-χριστιανικό και τον Ελληνικό Κόσμο [3].
«Για τους Ρωμιούς της Πόλης οι Τούρκοι ήτανε ένα πράγμα ακαθόριστο… ένα πράγμα σα να λέμε… χολέρα, πλημμύρα, σεισμός… ένα τέτοιο πράγμα, οι Τούρκοι γενικά». Μαρία Ιορδανίδου.
Προσφάτως, η UNESCO αποφάσισε να σβήσει τα ιστορικά ίχνη του λαού του Ισραήλ από τις Βιβλικές περιοχές του διαγράφοντας από την ιστορία τον «Τύμβο της Ραχήλ» και το «Σπηλαίο του Πατριάρχη», χαρακτηρίζοντας τα ως τζαμιά με τις ονομασίες Bilal ibn Rabah και Ιbrahimi Moscue [1]. 
 Ταυτόχρονα από τον Αύγουστο του 2015 η UNESCO προσπαθεί εναγωνίως να επιβάλει ισλαμικές ονομασίες για το Τείχος των Δακρύων και το Όρος των Ελαιών, παρά το γεγονός ότι το Ισλάμ εμφανίστηκε στον χώρο της Μέσης Ανατολής τρεις χιλιάδες περίπου χρόνια μετά την παράδοση των Δέκα Εντολών στον Αβραάμ και επτακόσια χρόνια μετά την Ανάσταση του Κυρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΣΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.!!! ΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ .. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΛΙΑ!!! Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΙ ΕΣΩΘΕΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!


Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016
6500 ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ (ΔΙΑΒΑΖΕ: ΕΒΡΑΙΟΣΑΞΟΝΙΚΕΣ) ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ!!!  ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ , ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΠΛΑ , ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΣΑΞΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣΩΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣΩΝΟΥΣ ΔΛΔ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ , ΩΣΤΕ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑΚΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΠΟΡΔΕΛΟ, ΣΥΓΝΩΜΗ, ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΡΔΕΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΡΑΓΚΟ ΑΜΠΕΛΙ. 
ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 6500 ΕΤΑΙΡΙΕΣ :
Mercedes-Benz
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ 185.000 ΝΤΑΛΙΚΕΣ !!!!!

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ H XIOΣ>Μετανάστες έβαλαν φωτιά και έσπασαν σπίτια και καταστήματα

Το σενάριο της οργανωμένης επίθεσης των μεταναστών ενισχύει το περιστατικό ότι κρατούσαν μέχρι και taserΠρωτόγνωρα σκηνικά για τα δεδομένα της Χίου εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με μαινόμενους μετανάστες να βάζουν φωτιά στον καταυλισμό της Σούδας, να ρίχνουν βεγγαλικά στα γύρω σπίτια και στη συνέχεια να σπάνε αυτοκίνητα και καταστήματα περιμετρικά της δομής φιλοξενίας-όπως μεταδίδει ο Πολίτης της Χίου.
Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων.

Τραμπ-Λάθος που βομβαρδίσαμε τους Σέρβους-Ήταν σύμμαχοι στο 2ο ΠΠ– Ζητώ συγγνώμη


Ο Ντόναλντ Τράμπ κάνει πάλι το γύρο του διαδικτύου αυτή τη φορά με αφορμή μία παλαιότερη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο  Λάρι Κινγκ.
Ο δημοσιογράφος τότε είχε ρωτήσει τον Τράμπ για την επέμβαση των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΦΙΛΟΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ-ΟΙ ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΦΙΛΟΡΩΣΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Greek Spirit 
13-11-2016
Νικητής των προεδρικών εκλογών της 13-11-2016 στην Βουλγαρία αναδείχθηκε ο απόστρατος πτέραρχος Ρούμεν Ράντεφ (φωτο.αριστερά). Ο Ράντεφ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ΄με την πολιτική, είναι ρωσόφιλος και θα αντικαταστήσει τον μετριοπαθή πλην υποταγμένο στις ΗΠΑ πρόεδρο Πλάμεν Πλεβνελίεφ.
Βέβαια όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Βουλγαρία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιορισμένες εξουσίες και ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κυβερνάει την χώρα.
Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είναι ο Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος είναι ακραιφνής φιλοαμερικάνος. Ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί ότι εάν η υποψήφια του κόμματος του (GERB) για την προεδρία της δημοκρατίας, Τσέτσκα Τσάτσεβα δεν κερδίσει τις εκλογές και θα οδηγήσει την Βουλγαρία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η ελληνική καταγωγή του Ερντογάν

14-11-2016
Η ελληνική καταγωγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα σχεδόν αποδεδειγμένο θέμα, αν και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος δίχως να το αρνείται το «ξορκίζει».
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη πριν λίγο καιρό και αναφερόμενος στην εθνική του καταγωγή είπε:

Λευκός Οίκος… made in Turkey; Υπάρχει λύση; Ο “φιλοτουρκισμός” συνεργάτων του Τράμπ προκαλεί ανησυχία

 
File PHOTO: Lt. Gen. Michael Flynn exits DIA Headquarters with his wife, Lori, following his retirement ceremony Aug. 7. Military and civilian members of the workforce lined the hallway to wish the Flynns a fond final farewell. (Photo by Lt. Jeff Prunera)

Πως η Τουρκία έβαλε σε ένα “σακί” τον πολυπράγμονα στρατηγό του Τραμπ, Μάικλ Φλιν

Αμαύρωσε την ιστορία τόσων δεκαετιών, την πορεία που κατέγραψε στον αμερικανικό Στρατό ο αντιστράτηγος Μαικλ Φλιν, πρόσωπο του στενού πυρήνα των συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ στα θέματα εθνικής ασφαλείας. Όπως προκύπτει από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ιστοχώρου The Daily Caller με υπογραφή του δημοσιογράφου Τσακ Ρος, έχει σκοτεινούς διαδρόμους που τον συνδέουν με το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο αρκεί για να τεθεί εκτός κάθε δημόσιας θέσης στην κυβέρνηση Τραμπ. 

Η δραχμή δεν είναι μία αντισυστημική πρόταση, όπως προβάλλεται. Είναι η συνέχεια του project της «προσαρμογής» που ξεκίνησε το 2010.


Συζητούν πλέον ανοικτά κούρεμα καταθέσεων και δραχμή

 Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημαίνει ότι θα κουρευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εταιρειών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερα από 100.000 ευρώ. Για τους άλλους βλέπουμε. Δραχμή σημαίνει 70% αυτόματη μείωση των μισθών και των συντάξεων. Ποιος είπε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας;
Όσοι νομίζουν ότι οι εξελίξεις στις τράπεζες δεν τους αφορούν κάνουν λάθος. Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα είναι ένα τσουνάμι θα διαλύσει και τα τελευταία ίχνη εμπιστοσύνης που υπάρχουν προς το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική Οικονομία. Μέχρι χτες η προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης έμοιαζε μακρινή. Σήμερα μοιάζει να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Το συζητούν ανοικτά! Όσο οι τράπεζες δείχνουν αδυναμία να λύσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΙΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ISIS ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝ

 


 Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ 
22-10-2016
Η εξέγερση των Ταϊπίνγκ (1850 - 1864) ήταν ένας μεγάλου εύρους εμφύλιος πόλεμος στη νότια Κίνα, μεταξύ της κυρίαρχης δυναστείας των Τσινγκ και του ριζοσπαστικού θρησκευτικού κινήματος των Ταϊπίνγκ. 
Οι Ταϊπίνγκ ήταν ένα χιλιαστικό κίνημα υπό την ηγεσία του Χονγκ Ξιουκουάν, ο οποίος διεμήνυε πως είχε οράματα στα οποία τού φανερώθηκε πως ήταν ο νεότερος αδερφός του Ιησού Χριστού.
Ως συντηρητική εκτίμηση, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, κυρίως πολίτες, ενώ είναι πιθανό οι αριθμοί των θυμάτων να είναι αρκετά μεγαλύτεροι, σε μια από τις πιο θανατηφόρες στρατιωτικές συγκρούσεις της ιστορίας.
Ο Χονγκ εγκαθίδρυσε το Ουράνιο Βασίλειο των Ταϊπίνγκ, με την πρωτεύουσα να βρίσκεται στο Ναντσίνγκ. Ο στρατός του Βασιλείου ήλεγξε μεγάλα μέρη της νότιας Κίνας, και στο απόγειο της δύναμής του είχε υπό τον έλεγχο του περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους. 
Οι επαναστατικές διακηρύξεις περιελάμβαναν κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως την από κοινού ιδιοκτησία αγαθών, ισότητα των φύλων, και την αντικατάσταση του Κομφουκιανισμού, Βουδισμού, και κινέζικων παραδοσιακών θρησκειών με τη δική τους μορφή Χριστιανισμού. 

Κραχ ή πόλεμος; Που μας οδηγεί η «φούσκα» των 1500 τρισ. δολαρίων!

Η «φούσκα» είναι 15 με 20 φορές μεγαλύτερη από το παγκόσμιο ΑΕΠ – Οι Κινέζοι μετοχοποιούν 18 τρισ. δολ. χρέη εταιρειών – Σχέδια πολέμου από τα γεράκια Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών – Η Χαβανέζα εκκολαπτόμενη ηγέτης του ειρηνιστικού κινήματος – Τα γεωοικονομικά και τα στρατιωτικά μέτωπα.

 

Μάκης Ανδρονόπουλος

Ένα κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει με συνεχώς αυξανόμενη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες, είναι εάν ο γεωοικονομικός πόλεμος που διεξάγεται στις αγορές, θα μετατραπεί σε πόλεμο με συμβατικά όπλα, ή ακόμη χειρότερα αν θα γίνει πυρηνικός!
Αυτό το τραγικό δίλημμα τίθεται άμεσα στις κυρίαρχες συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η ρητορική, αλλά και οι στρατιωτικές κινήσεις, δείχνουν μια απρόσμενη κλιμάκωση.
Στην Ουάσιγκτον, η νεοσυντηρητική ελίτ και των δύο κομμάτων προσδοκά ότι η Χίλαρι Κλίντον θα απελευθερώσει τις δυνάμεις που στηρίζουν μια επιθετική εξωτερική πολιτική τύπου Μπους, μετά τη συγκρατημένη 8ετία της προεδρίας Ομπάμα, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν σχέδια πολέμου.
Ο δημοσιογράφος Robert Parry, γνωστός για τις αποκαλυπτικές ιστορίες του για το Ιράν και τους Κόντρας που δημοσίευσε στο Associated Press και το Newsweek τη δεκαετία του ’80, ελπίζει ότι την συμμαχία των γερακιών μπορεί να αντισταθμιστεί από μια άλλη συμμαχία της ειρηνιστικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος με τους Ρεπουμπλικανούς αντιπαρεμβατιστές, παρ΄ όλο που η δυνατότητα αυτή παραμένει προβληματική, επειδή υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες πολιτικής σε πολλά άλλα θέματα.

«Κολεγιόπαιδα» οι πιλότοι των τουρκικών μαχητικώνΤο «πογκρόμ» εξαφάνισε 350 ιπταμένους, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να στρατολογήσει  σπουδαστές ιδιωτικών σχολών
H απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και οι μαζικές καρατομήσεις αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, που ακολούθησαν, έχουν «προσγειώσει» στο ναδίρ την πάλαι ποτέ πανίσχυρη πολεμική αεροπορία, που αλώνιζε στον ουρανό του Αιγαίου με παραβιάσεις και παρενοχλήσεις.
Η κυβέρνηση της Αγκυρας προσπάθησε να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν στο στελεχιακό δυναμικό της επαναφέροντας στην υπηρεσία πιλότους που είχαν αποστρατευτεί το διάστημα 2010-2015. Αλλά μόλις έξι απόστρατοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, όταν τα κενά που άφησε το «πογκρόμ» στην αεροπορία ανέρχονται σε 350 θέσεις πιλότων και 40 τεχνικών.

Ασφαλώς η τουρκική προπαγάνδα απέδωσε και αυτό το πρόβλημα στον... Φετουλάχ Γκιουλέν. Υποστηρίζουν ότι ο λόγος για τον οποίο αποδυναμώθηκε η αεροπορία ήταν πως γκιουλενιστές αξιωματικοί (σήμερα στις φυλακές) έκριναν ως ακατάλληλους για υπηρεσία και αποστράτευαν τους καλύτερους πιλότους!
Το σχέδιο
Πάντως η νέα, μετα-πραξικοπηματική ηγεσία, ο Αμπιντίν Ουνάλ, δηλώνει -στο Reuters- αισιόδοξος ότι σε δύο χρόνια η τουρκική πολεμική αεροπορία θα βρεθεί «στα καλύτερά της». Το σχέδιο του υπουργείου Αμυνας προβλέπει στρατολογήσεις πιλότων εκπαιδευμένων σε ιδιωτικά κολέγια! Με μια συμπληρωματική εκπαίδευση στην ακαδημία αεροπορίας θα κληθούν να πετάξουν όχι μόνο τα 240 F-16 και τα 49 F-4, αλλά και τα 100 Stealth μαχητικά F-35 που θα ενταχθούν στη δύναμή της από το 2018.

ΠΩΣ Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΣΙΑΣ

10-4-2014
 Από τον Greek Spirit
Η Ουκρανική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αφύπνιση του Ρωσικού εθνικισμού και προκάλεσε ίσως πρόωρα την έναρξη του σχεδίου για την δημιουργία της Ευρασιατικής Ένωσης. Στην πραγματικότητα η Ρωσία του κ.Πούτιν δεν ήταν έτοιμη την παρούσα στιγμή αλλά και ούτε επιθυμούσε την εμπλοκή της στην Ουκρανική κρίση που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας  .

Η Ρωσία παρόλο που φαίνεται ως ισχυρότερη στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δεν έχει ολοκληρώσει το τεράστιο εξοπλιστικό της πρόγραμμα το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Ο μεγάλος Αμερικανός ασθενής


Γιώργος Ρωμανός / Δοκίμια πολιτικής έρευνας /  
Περίληψη: Οι ΗΠΑ και μαζί τους ολόκληρος ο κόσμος εισέρχονται σε μία καινούργια εποχή στην οποία μεγιστοποιείται ο κίνδυνος της ήδη υπάρχουσας ηθικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Κι αυτό μοιραία μετατρέπεται και σε κρίση παγκόσμιας ισχύος, συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Σε αυτό το δοκίμιο παρουσιάζονται στοιχεία αποκλειστικά από αμερικανικές πηγές τα οποία, εκτός από το πώς και το γιατί των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών, αφορούν στα σύγχρονα δομικά προβλήματα του μεγάλου Αμερικανού ασθενή, δηλαδή των ΗΠΑ. Κάτι που αφορά τρομακτικά σε όλο τον πλανήτη.

Υπάρχει έστω και ένας απλός αναγνώστης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής στον κόσμο που να πιστεύει ότι όσα συνέβησαν πριν και μετά από τις αμερικανικές, εκλογές, 8 Νοεμβρίου, του 2016, ήταν κάτι που δεν είχε και έχει βαρύνουσες επιπτώσεις τόσο για την μοναδική –έως σήμερα…– υπερδύναμη του πλανήτη, τις ΗΠΑ, όσο και για τον πλανήτη ολόκληρο; Εάν έστω και τα μισά από όσα αλληλοκατηγορούνταν οι δύο προεδρικοί αντίπαλοι είναι αλήθεια τότε ποια μεγίστη παρακμή οδήγησε τα κόμματα τους, την κοινωνία, να τους επιλέξει; Και, είναι ποτέ δυνατόν το πανθομολογούμενο τόσο χαμηλό επίπεδο των δύο υποψηφίων στις μεταξύ τους διαμάχες να μην σημασιοδοτεί μια βαθύτερη παθογένεια; Μια παθογένεια που είχε κορυφαίο, εξόφθαλμο σύμπτωμα το ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος και η σύζυγός του, για πρώτη φορά από όσο γνωρίζω στην παγκόσμια ιστορία, εξετέθησαν αμετάκλητα ως λαϊκιστές ατζέντηδες-προπαγανδιστές της κ. Κλίντον; Δεν χρειάζεται να εμφορείται κάποιος από αντιαμερικανικά αισθήματα για να νιώσει προσβεβλημένος ως άνθρωπος με όσα συνέβησαν σε αυτή την απερίγραπτη προεκλογική περίοδο.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ 
10-11-2016


Πολλοί άνθρωποι συγκρίνουν τον Τραμπ με τον πρόεδρο Θεόδωρο Ρούζβελτ. Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ (Theodore Roosevelt, 27 Οκτωβρίου 1858 - 6 Ιανουαρίου 1919) ήταν ο 26ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν γιος του μεγαλοτραπεζίτη Θεόδωρου Ρούζβελτ, γόνου εύπορης οικογένειας της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ παράλληλα καταπιανόταν με την ιστορία, τη φυσική κ.α.

Το 1881 εκλέχτηκε με το ρεπουμπλικανικό κόμμα μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου της Νέας Υόρκης αλλά το 1884 παραιτήθηκε εξαιτίας μιας μοιραίας σύμπτωσης, όταν η μητέρα και η γυναίκα του πέθαναν την ίδια μέρα. Κουμπάρος στον πρώτο του γάμο ήταν ο αδερφός του Έλιοτ.

Το 1886 προσπάθησε να εκλεγεί χωρίς επιτυχία δήμαρχος Νέας Υόρκης και το 1897 διορίστηκε υφυπουργός ναυτικών. Με τις πολιτικές του κινήσεις ώθησε τις ΗΠΑ στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898, όπου συγκρότησε σώμα εθελοντών πολεμώντας στις περισσότερες μάχες.

Ο ηρωισμός που επέδειξε ήταν τόσο μεγάλος που ανακηρύχθηκε σε εθνικό ήρωα. Την ίδια χρονιά έγινε κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Μετά την δολοφονία του ΜακΚίνλεϊ ανήλθε στον προεδρικό θώκο, όπου επανεξελέγη θριαμβευτικά το 1904.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ήρθε σε οριστική ρήξη με την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με αποτέλεσμα να θέσει υποψηφιότητα στις αμερικανικές εκλογές του 1912 ως ανεξάρτητος. Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα του δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 1906 κέρδισε το Νόμπελ ειρήνης για την συμβολή του στη λήξη του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου.

Η εξωτερική του πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστική. Κατά την εποχή του οι Η.Π.Α. εξασφάλισαν τη Χαβάη και τη διώρυγα του Παναμά.


Η προεδρία του σημαδεύτηκε από την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες βέβαια κατέστησαν τις Η.Π.Α. στρατιωτική υπερδύναμη. Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ο Ρούζβελτ ήρθε σε σύγκρουση με τα μεγάλα κεφάλαια στις ΗΠΑ και προσπάθησε να περιορίσει την δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 στο Όιστερ Μπέι. Ο μετέπειτα πρόεδρος των Η.Π.Α. Φραγκλίνος Ρούζβελτ ήταν μακρινός ξάδερφος του.

Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, όπως και ο Τραμπ, ήρθε σε οριστική ρήξη με την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (αλλά ο Τραμπ σε αντίθεση με τον Ρούζβελτ εκλέχτηκε μετά την ρήξη αυτή πρόεδρος), ενώ και οι δύο εξήγγειλαν κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για να καταστήσουν τις Η.Π.Α. στρατιωτική υπερδύναμη.

Παράλληλα, και δύο εξήγγειλαν στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής σύγκρουση με τα μεγάλα κεφάλαια στις ΗΠΑ και μία προσπάθεια να περιορίσουν την δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ και η άρνηση του Τραμπ να επεμβαίνουν οι ΗΠΑ σε κάθε γωνιά της γης φέρνει στον νου τον απομονωτισμό του Θεόδωρου Ρούζβελτ, το δόγμα «Δημοκρατία και όχι Αυτοκρατορία».

Άλλοι υποστηρίζουν πως ο Τραμπ θυμίζει τον Χέρμπερτ Χούβερ. O Χέρμπερτ Χούβερ (Herbert Clark Hoover, 10 Αυγούστου 1874 - 20 Οκτωβρίου 1964) ήταν ο 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1929-1933).

Γεννήθηκε στο Ουέστ Μπράντς της Αϊόβα από γονείς Κουακέρους. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Φοξ. Εργάστηκε ως μηχανικός ορυχείων το 1897. Το 1928, στις αμερικάνικες εκλογές, ο Χούβερ κατέβηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπου και κέρδισε τον αντίπαλό του Αλ Σμιθ με ποσοστό 58,2%, έναντι του αντιπάλου του με ποσοστό 40,8%, αλλά ανέλαβε τα πολιτικά του καθήκοντα το 1929. 

Ωστόσο, το 1929, υπό την προεδρία του, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την Παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929. Αυτή η περίοδος έφερε στις ΗΠΑ την μεγαλύτερη οικονομική πτώση της ιστορίας τους ως το 1939, υπό την προεδρία του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Ο Χέρμπερτ Χούβερ απεβίωσε το 1964 στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 90 ετών.


Ο Χούβερ ήταν αρχικώς επαγγελματίας μεταλλειολόγος μηχανικός και συγγραφέας. Ως Υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών στη δεκαετία του 1920 υπό τους προέδρους Γουάρεν Χάρντιγκ και Κάλβιν Κούλιτζ προώθησε τη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων με το σύνθημα «οικονομικός εκσυγχρονισμός». 

Στις προεδρικές εκλογές του 1928 ο Χούβερ εύκολα κέρδισε την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων παρότι δεν είχε πρωτύτερη εμπειρία σε αιρετό αξίωμα. 

Ο Χούβερ είναι ο πιο πρόσφατος υπουργός κυβέρνησης που εκλέχθηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και μόνο ένας από τους δύο προέδρους (μαζί με τον Γουίλιαμ Χάουαρντ Τάφτ) που εκλέχτηκαν χωρίς πρωτύτερη εκλογική εμπειρία ή υψηλό στρατιωτικό βαθμό. Η Αμερική ήταν ευημερούσα και αισιόδοξη τότε με αποτέλεσμα μια σαρωτική νίκη του Χούβερ επί του Δημοκρατικού Αλ Σμιθ.

Ο Χούβερ, με σπουδές μηχανικού, πίστευε βαθειά στο Κίνημα της Αποδοτικότητας, το οποίο θεωρούσε ότι η κυβέρνηση και η οικονομία ήταν γεμάτες με αναποτελεσματικότητα και σπατάλη και μπορούσαν να βελτιωθούν από ειδικούς που μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να λύσουν τα προβλήματα αυτά. 

Επίσης πίστευε στη σημασία του εθελοντισμού και στο ρόλο των ατόμων στην Αμερικάνικη κοινωνία και οικονομία. Ο Χούβερ, που είχε κάνει μια μικρή περιουσία στην εξόρυξη, ήταν ο πρώτος από τους δύο Προέδρους που διένειμαν το μισθό τους (ο επόμενος ήταν ο Κέννεντυ - δώρησε όλους τους μισθούς του σε φιλανθρωπίες). 

Όταν επήλθε το Κραχ της Γουόλ Στριτ το 1929 λιγότερο από οχτώ μήνες από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ο Χούβερ προσπάθησε να καταπολεμήσει την επερχόμενη Μεγάλη Ύφεση με εθελοντές, δημόσια έργα όπως το Φράγμα Χούβερ, δασμούς όπως ο Δασμός Σμουτ-Χόλεη, αύξηση της του φόρου στο ανώτερο κλιμάκιο από το 25% στο 63% και αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.


Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν παρήγαγαν οικονομική ανάκαμψη κατά τη θητεία του, αλλά λειτούργησαν ως το υπόβαθρο για διάφορες πολιτικές που ορίστηκαν στο Νιου Ντηλ του Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Και ο Τραμπ και ο Χούβερ στις αμερικάνικες εκλογές, κατέβηκαν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπου και κέρδισαν εύκολα τους δημοκρατικούς αντιπάλους τους,  παρότι δεν είχαν πρωτύτερη εκλογική εμπειρία σε αιρετό αξίωμα στις ΗΠΑ, και οι δύο προτίμησαν τον απομονωτισμό για τις ΗΠΑ, ενώ στα χρόνια και των δύο άρχισε η άνοδος δημαγωγών και λαϊκιστών στην Ευρώπη και τον κόσμο. 

Επίσης και οι δύο θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση και η οικονομία των ΗΠΑ ήταν γεμάτες με αναποτελεσματικότητα και σπατάλη, και οι δύο ανήγγειλαν μία προσπάθεια να καταπολεμήσουν την οικονομική κρίση με δημόσια έργα ή δασμούς. 

Τέλος, για κάποιους,  η οικονομική πολιτική που προτείνει ο Τραμπ, δεν διαφέρει και πολύ με εκείνη που είχε προτείνει τη δεκαετία του 1920 ο Χέρμπερτ Χούβερ, με αποτέλεσμα την Μεγάλη Κρίση του 1929-1930.

Όμως για τους περισσοτέρους αναλυτές, ο Τραμπ θυμίζει περισσότερο τον Ρόναλντ Ρήγκαν.  Ο Ρόναλντ Ουίλσον Ρήγκαν (αγγλ. Ronald Wilson Reagan) ήταν ηθοποιός, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και κατόπιν έγινε ο 40ός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1981-1989), ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ (69 και 73 ετών αντίστοιχα για τις δύο του θητείες).

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1911 στο Ταμπίκο του Ιλινόις. Παντρεύτηκε την ηθοποιό Τζέιν Γουάιμαν το 1940 και χώρισαν το 1948. Το 1952 παντρεύτηκε τη Νάνσυ Ντέιβις, με την οποία παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1967 ως κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Υπηρέτησε στο αξίωμα για δύο συνεχόμενες θητείες έως τον Ιανουάριο του 1975. Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο ο 40ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώθηκε ότι έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ. 


Τότε είχε δηλώσει ότι ξεκίνησε «το ταξίδι που θα με οδηγήσει στο βασίλεμα της ζωής μου». Ο Ρήγκαν που έζησε περισσότερο από κάθε άλλον Αμερικανό πρόεδρο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος με συντροφιά την σύζυγο του, Νάνσι. Ο Ρήγκαν ανέλαβε τον Λευκό Οίκο σε ηλικία 69 ετών μετά από μια μέτρια καριέρα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Ήταν βαθιά συντηρητικός και πολέμιος του κομμουνισμού. Με την ανάληψη της προεδρίας είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα». Ανέλαβε μια εκστρατεία για τον περιορισμό του κράτους και προώθησε μια οικονομική πολιτική που είχε σαν άξονες την μείωση των φόρων και τον δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών. 

Στην εποχή του όμως, οι Αμερικανοί είδαν τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι. Τα "Ρηγκανόμικς" (λογοπαίγνιο για τις ακραία νεοφιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις της κυβέρνησης Ρήγκαν) αποδείχτηκαν καταστροφή για την αμερικανική εργατική τάξη. 

Την εποχή του Ρήγκαν η αμερικανική οικονομία γνώρισε τη χειρότερη στασιμότητα των τελευταίων δεκαετιών. Η αξία των μισθών είχε καταβαραρθρωθεί και η φτώχεια είχε αυξηθεί κατά 20%. Το Νοέμβριο του 1986 δημόσια αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του πουλούσε παράνομα όπλα στο Ιράν για να χρηματοδοτήσει τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα. 


Μια βδομάδα αργότερα είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω τη δήλωσή του αλλά αρνήθηκε ότι όλα αυτά είχαν σχέση με τους Αμερικανούς ομήρους στην Τεχεράνη. Την επόμενη χρονιά ο Ρήγκαν είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε σχέδιο «όπλα για να πάρουμε πίσω τους ομήρους», αλλά αρνήθηκε πως το γνώριζε…

Ήταν επίσης γνωστός για τις γκάφες του. Όπως εκείνη η περίφημη φράση «Να βομβαρδίσουμε τώρα τη Σοβιετική Ένωση», που ακούστηκε από το ραδιόφωνο. Την είχε ξεστομίσει επειδή νόμιζε ότι το μικρόφωνο ήταν κλειστό!

Κατά την διάρκεια της προεδρίας του ο «ψυχρός πόλεμος» έφτασε στο απόγειο του, ενώ είχε αρχίσει να διαγράφεται η αρχή του τέλους για την Σοβιετική Ένωση. Ο Ρήγκαν αντιτάχθηκε στην Σοβιετική Ένωση μετά την εισβολή της στο Αφγανιστάν και υποστήριξε το συνδικάτο «Αλληλεγγύη» στην Πολωνία.


Ο Ρήγκαν προώθησε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με αιχμή του δόρατος το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα που έγινε γνωστό ως «πόλεμος των άστρων» που θεωρείται εμπνευστής του.

Ταυτόχρονα όμως, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Σοβιετική Ένωση, επί προεδρίας του Μ. Γκορμπατσόφ. Είχε ακόμα δημιουργήσει μια ισχυρή πολιτική και προσωπική συμμαχία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία είχε συγγενείς ιδεολογικές απόψεις. Η κοινή νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική πολιτική Ρήγκαν-Θάτσερ έμεινε στην ιστορία ως "ΡηγκανοΘατσερισμός".


Ήταν Πρόεδρος για δύο συνεχόμενες τετραετείς θητείες (1981-1989). Στα τελευταία χρόνια της ζωής του προσβλήθηκε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πέθανε στις 5 Ιουνίου του 2004.

Και ο Τραμπ και ο Ρήγκαν λοιδορούταν ως «γελοίοι και παλιάτσοι» τους αντιπάλους τους, ενώ και οι δύο δεν είχαν πρωτύτερη εκλογική εμπειρία σε αιρετό αξίωμα, και δύο (Ρήγκαν και Τραμπ) ήταν από τους γηραιότερους πρόεδρους που εξελέγησαν ποτέ (69 και 70 ετών αντίστοιχα) μετά από μια καριέρα στην τηλεόραση, καθώς και οι μόνοι διαζευγμένοι πρόεδροι που πέρασαν το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου.

Τραμπ και ο Ρήγκαν κέρδισαν την προεδρία των ΗΠΑ μετά από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία τόνιζαν ότι θα ξανακάνουν την Αμερική την μόνη και αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη, ενώ ήταν και οι δύο βαθιά συντηρητικοί και πολέμιοι του κομμουνισμού (ο Τραμπ της Κίνας). 

Και οι δύο είχαν δηλώσει ότι «η κυβέρνηση δεν είναι η λύση, αλλά το πρόβλημα». Κοινή ήταν η εκστρατεία που ανήγγειλαν για τον περιορισμό του κράτους και την προώθηση μιας οικονομικής πολιτικής που είχε σαν άξονες την μείωση των φόρων.


Είναι και δύο επίσης γνωστοί για τις γκάφες τους. Και οι δύο είχαν σαν σκοπό να προωθήσουν ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις,  ενώ παράλληλα είχαν ως κοινό στόχο την δημιουργία μια ισχυρής πολιτικής και προσωπικής συμμαχίας με την Μεγάλη Βρετανία. 

Ο Ρήγκαν έχτισε μία ισχυρή πολιτική συμμαχία με την  πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, με την οποία είχε συγγενείς ιδεολογικές απόψεις. Η κοινή νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική πολιτική Ρήγκαν-Θάτσερ έμεινε στην ιστορία ως "ΡηγκανοΘατσερισμός" (και η οποία τότε εξαπλώθηκε και υιοθετήθηκε από τους περισσότερους πολιτικούς στον κόσμο).


Ο Τραμπ αντίστοιχα ευελπιστεί να χτίσει μία ισχυρή πολιτική συμμαχία με την  πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα ντι Μεί (την «νέα Θάτσερ» για πολλούς), με την οποία έχει συγγενείς ιδεολογικές απόψεις. 

Η νεοφιλελεύθερη/νεοσυντηρητική πολιτική του Τραμπ έχει ονομαστεί "Τραμπισμός" (και η οποία μπορεί όπως η ιδεολογία του Ρήγκαν να εξαπλωθεί και να υιοθετηθεί από τους περισσότερους πολιτικούς στον κόσμο σήμερα-στην ΕΕ ανεβαίνει το όμοιο με του Τραμπ κίνημα του ευρωσκεπτικσμού σε πολλές χώρες- http://www.lykavitos.gr/archives/434654).


Γενικά η πορεία και εκλογή του Τραμπ θυμίζει την φράση «μόνος εναντίον όλων». Είχε απέναντι του τα περισσότερα ΜΜΕ των ΗΠΑ και του κόσμου, τους πολιτικούς του κόμματος του, τους δημοκρατικούς αντιπάλους του, τα περισσότερα μέλη της οικονομικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ, το Χόλυγουντ, τις περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ και του κόσμου, το ΔΝΤ, την Διεθνή αμνηστία,  τον ΟΗΕ και τον πάπα, και τελικά κέρδισε θριαμβευτικά!!! Η πραγματικότητα τελικά ξεπερνά την φαντασία (http://www.triklopodia.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf-%ce%b1%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-%cf%87%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b1/ !!!

Ο Τραμπ είναι υπέρ της κατοχής όπλων, σκοπεύει να καταργήσει την εταιρική φορολόγηση, πιστεύει ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι «μια τεράστια απάτη», σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι υπέρ της διπλωματίας αλλά ταυτοχρόνως λέει ότι «αν εκλεγώ θα βομβαρδίσω τις περιοχές στο Ιράκ που έχουν το πολύ πετρέλαιο, γιατί τις ελέγχει ο ISIS», σκοπεύει να καταργήσει με νόμο τις εκτρώσεις (εκτός από αυτές που γίνονται λόγω βιασμού, αιμομιξίας ή για λόγους υγείας) και είναι κάργα εναντίον των μεταναστών και σκοπεύει να οχυρώσει τα αμερικανικά σύνορα (δεν είναι τυχαίο ότι στην ομιλία της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του επιτέθηκε στη Μεξικανική κυβέρνηση «…που στέλνει σε ‘μας ανθρώπους που κουβαλούν ναρκωτικά και είναι βιαστές»).

Τι θα κάνει λοιπόν ο Τραμπ σαν πρόεδρος στην εξωτερική του πολιτική; Αν και έδειξε ενωτικό προφίλ στην ομιλία του μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές (θυμίζοντας και σε αυτό τον Ρήγκαν), έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό, καθώς και την είσοδο ισλαμιστών και μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, θα φέρει αλλαγές στην γενικότερη πολιτική των ΗΠΑ (http://www.thetoc.gr/diethni/article/oi-epta-allages-stis-ipa-pou-tha-epiferei-i-eklogi-tou-tramp), και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μόνο των ΗΠΑ.

Επίσης έχει δηλώσει την αντίθεση του στην TTIP (https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/01/blog-post_70.html, http://www.triklopodia.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1/), την πρόθεση του για υποβάθμιση του ΝΑΤΟ (και να βοηθά τους συμμάχους των ΗΠΑ κατά περίπτωση και εφόσον κρίνει πως χρειάζονται βοήθεια και αν τηρούν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ), την κατά προτίμηση συνεργασία του με την ΕΕ (http://www.thetoc.gr/politiki/article/ti-exei-pei-o-tramp-gia-tin-ellada-to-xreos-kai-ti-draxmi), όπως την θέληση του για συνεργασία με την Ρωσία του Πούτιν στην Συρία και πλήρη στήριξη του στο κράτος του Ισραήλ.

Αντίθετα, για την ΕΕ, τον άξονα Σαουδική Αραβία-Κατάρ-Τουρκία (και γενικότερα τους ισλαμιστές), το Ιράν, αλλά και την Κίνα (για εμπορικούς λόγους) έχει εκφραστεί ως επί το πλείστον αρνητικά. Έτσι υποστηρίζεται πως θέλει στην παγκόσμια σκηνή θέλει να συμμαχήσει με την Ρωσία  κατά της Κίνας και του ισλαμικού άξονα (Σαουδική Αραβία-Κατάρ-Τουρκία).


Και αυτό με σκοπό να προωθήσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (με την σύμφωνη γνώμη και των Ρώσων), ο οποίος θα φέρνει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΕΕ των χωρών της περιοχής (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, ίσως και της Συρίας και του Λιβάνου αν επέλθει σε αυτές τις χώρες ειρήνη-οι οποίες θα είναι και σύμμαχοι μεταξύ τους) και ο οποίος θα είναι παράλληλα ενάντιος στα σχέδια του αγωγού των Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας (https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/06/blog-post_12.html ).

Φυσικά αυτός ο αγωγός, σε αντίθεση με τα σχέδια του Ομπάμα, θα έχει ως ενδιάμεσο διατεκομιστή την Ελλάδα αντί της Τουρκίας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα χρειαστεί πίεση στην Κύπρο για ένα νέο σχέδιο Ανάν και θα υπάρξει πιθανή αναγκαιότητα για ανακήρυξη ΑΟΖ και επέκτασης ναυτικών μιλίων της χώρας μας, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην χώρα μας (https://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/11/east-med.html).

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα χρειαστούν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις για άμυνα και προστασία της χώρας και της ΑΟΖ και φυσικά και την στήριξη των ΗΠΑ-Ρωσίας για αυτό. Και φυσικά για την υλοποίηση (και εκμετάλλευση) μιας τέτοιας πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων προς το συμφέρον της πατρίδας μας, απαραίτητη είναι για την χώρα μας η ύπαρξη μιας ικανής εθνικής ηγεσίας, η οποία δυστυχώς για την χώρα μας δεν υφίσταται αυτή την στιγμή.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως η νίκη του Τραμπ θα βοηθήσει πιθανότατα και στην ανάδειξη και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, καθώς πιθανώς θα βοηθήσει αντίστοιχα λαϊκίστικά η και ακροδεξιά κινήματα στις χώρες της ΕΕ, τα οποία τον στήριξαν σε αντίθεση με τις επίσημες ηγεσίες της (http://www.nooz.gr/world/xaras-euaggelia-gia-tin-apantaxoi-akrodeksia).

Έτσι η νίκη Τραμπ δεν αποκλείεται να βοηθήσει τον ακροδεξιό Χόφερ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία τις 4 Δεκεμβρίου και τον Ρέντσι να χάσει το δημοψήφισμα στην Ιταλία την ίδια ημέρα (κάτι που πιθανώς θα έχει ως συνέπεια και πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις χώρες αυτές και ανάδειξη στην πρώτη θέση των ακροδεξιών του Στράσε στην Αυστρία και του ακροδεξιού Σαλβίνι ή του λαϊκιστή Γκρίλλο στον Ιταλία).


Αντίστοιχα θα επηρεάσει η εκλογή Τραμπ και τις εκλογές στην Ολλανδία, την Γαλλία και την Γερμανία του χρόνου (με τις δύο πρώτες να παίρνουν οι ακροδεξιοί του Ουίλντερς και της Λεπέν την πρωτιά, ενώ στην Γερμανία να αναδεικνύονται σε τρίτο κόμμα).

Και σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές (που είναι πολύ πιθανό) σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, είναι πιθανό η εκλογή Τραμπ να βοηθήσει στην άνοδο λαϊκίστικών κινημάτων και στις χώρες αυτές

Ειδικά σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία προηγούνται δημοσκοπικά σε περίπτωση που γίνουν εκλογές σε αυτές τις χώρες δεξιά κόμματα, ενώ τα λαϊκίστικά ή ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σε σημαντική φάση ανόδου.


Και το αξιοπερίεργο είναι πως τόσο τα δεξιά όσο και τα αριστερά κόμματα που κυβέρνησαν τις χώρες της ΕΕ, εφάρμοσαν τόσο αντιλαϊκές πολιτικές που αν συνεχιστεί αυτή η τάση, του χρόνου η πλειοψηφία των (μεγάλων κυρίως) χωρών της ΕΕ να αποτελείται είτε από κυβερνήσεις ευρωσκεπτικιστών, είτε από δεξιές συντηρητικές κυβερνήσεις, ενώ τα σοσιαλιστικά κόμματα θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.


Θα είναι άραγε αυτή μία ματιά του μέλλοντος; Τίποτε δεν αποκλείεται, αλλά θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες και αναλύσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης της ανόδου των κινδύνων που συνεπάγονται τέτοιες καταστάσεις, έτσι ώστε να μην γίνουμε και εμείς «πρωταγωνιστές» της προσαρμοσμένης στην πραγματικότητα αυτή την φορά ταινίας, «Back to the Future».


[Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν και από πρώτης όψεως η νίκη του Τραμπ φαίνεται ότι θα προάγει τη ειρήνη στον κόσμο μιας και είναι κατά της σύγκρουσης με την Ρωσία, ο ίδιος είναι λαϊκιστής δημαγωγός και πολιτικός, κάτι που  σημαίνει πως δεν αποκλείεται αν το βρει προσοδοφόρο, ξαφνικά να αλλάξει πολιτική και να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που στήριζε πριν, ερχόμενος σε σύγκρουση και αυτός με τους Ρώσους