> oncontextmenu='return false;''expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

“Ανατολική Μεσόγειος” η λέξη-κλειδί για την επίσκεψη Λαβρόφ


Των Κώστα Ράπτη-Μαρίνας Μάνη

Το διπλωματικό στυλ της Μόσχας δεν διακρίνεται από την αγάπη στις περιστροφές. Η ψυχρότητα με την οποία αντιμετώπιζε η κυβέρνηση Putin την Αθήνα, από τις μέρες του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν σχεδόν ανοιχτά ομολογημένη.

Συνεπώς, η προθυμία με την οποία η ρωσική διπλωματία, δια του επικεφαλής της Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίζεται αίφνης έτοιμη να ανοίξει όλα τα πεδία συνεργασίας, χρήζει ερμηνείας. Και η λέξη-κλειδί είναι μία: “Ανατολική Μεσόγειος”.

Και… Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Οχι μόνο να ανοίξει νέα αλλά …και να ξαναζωντανέψει άλλα, τα οποία θεωρούνταν “νεκρά”, όπως ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε στον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μαξίμου, τον ξεχασμένο αγωγό, σημειώνοντας ότι θα ήταν θετική εξέλιξη να άρει η Σόφια τις αντιρρήσεις της ώστε να επανεξετασθεί το έργο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός “αιφνιδιάστηκε” αλλά “δεν εξέφρασε άποψη”, ενώ περιορίσθηκε να υπενθυμίσει τις βουλγαρικές ενστάσεις.

Η Μόσχα επείγεται να μην αποκλεισθεί από την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής, η οποία απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Gazprom στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, ενώ η επιμονή (και η διπλωματική δεξιότητα) που επέδειξε στην κρίση της Συρίας αναδεικνύουν την γεωπολιτική κρισιμότητα που το Κρεμλίνο αποδίδει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα «λιπαντικά»

Εξ ού και η εκδήλωση ρωσικού ενδιαφέροντος για σειρά θεμάτων (από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι την εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την τόνωση της ήδη ανθηρής ροής Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, φθάνοντας έως την διοργάνωση το 2016 Ελληνικού Πολιτιστικού Έτους στη Ρωσία και αντιστρόφως) δεν είναι παρά τα “λιπαντικά” αυτού που κυρίως ενδιαφέρει τη Μόσχα: της ενεργειακής συνεργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά την μελλοντική έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο όσο και σε ό,τι αφορά την μεταφορά στις ευρωπαϊκές αγορές των κυπριακών και ισραηλινών υδρογονανθράκων από την Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Ετοιμοι για συζήτηση με την Ελλάδα για το θέμα των παρακολουθήσεων δηλώνουν οι Αμερικανοί


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα για να συζητηθούν οι παρακολουθήσεις, ένα θέμα που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη, κέντρο των δραστηριοτήτων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).
Η αποστολή θα μπορούσε να είναι στο επίπεδο της ομάδας που έστειλε η Γερμανία ή η Ευρωπαϊκή Ενωση, να αποτελείται δηλαδή από κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές.
Η εκκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, που ρωτήθηκε από το «Εθνος» για τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και τον ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα παρακολουθούσε δύο Αμερικανούς πρέσβεις, δήλωσε:

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και η προεδρία στην Ε.Ε.


Η συγκυρία της προετοιμαζόμενης (με αργούς, δυστυχώς, ρυθμούς) ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και η κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα οδηγούν σε αυτονόητα ερωτήματα και για τις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσινγκτον. Αν και τα προβλήματα της χώρας συνδέονται με την Ευρώπη και προσδοκάται ότι θα επιλυθούν, κυρίως μέσω αυτής, η άσκηση της προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, και ο διάλογος με το ΔΝΤ επιβάλλουν διαρκή επαφή με τις ΗΠΑ.

Η διατήρηση της στήριξης της Ουάσινγκτον στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελεί την κύρια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σε ίσο επίπεδο τίθενται οι κινήσεις για την εδραίωση ήπιου κλίματος στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι νέες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την άνοιξη του 2014 (καθώς στη συνέχεια η Τουρκία εισέρχεται σε μακρά προεκλογική περίοδο) και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μπορεί -ο μη γένοιτο- να κρύβουν νέους (και ξεχασμένους εδώ και χρόνια) κύκλους έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Οι πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα αύξησαν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περιοχή. Η διπλωματική ανάγκη «αύξησης του ενδιαφέροντος» ίσως ακούγεται περίεργα σε όσους θεωρούν ότι η υπερδύναμη παρακολουθεί ακόμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα με το ενδιαφέρον (και την παρεμβατικότητα) περασμένων δεκαετιών. Ωστόσο, πέραν των «κινηματογραφικών» αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και για το θέμα της εμπορικής συμφωνίας TTIP, που αφορά συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται ότι είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει ισχυρά επιχειρήματα, για να πειστούν ο ίδιος και το Κογκρέσο.

Εφερε άνεμο αλλαγής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις

31 Οκτωβρίου 2013 Αλέξανδρος Δημητρίου
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με πολύ σημαντική «ατζέντα», κινήθηκαν οι επαφές του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ στην Αθήνα. Απαντες επισήμαναν την ανάγκη ακόμα στενότερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λαών με τις τόσο βαθιές ιστορικές σχέσεις.
Πλαίσιο εγγυήσεων για την ασφάλεια πιθανών επενδύσεων, έβαλε –εμμέσως πλήν σαφώς- ως βασική προϋπόθεση για την κάθοδο Ρώσων επενδυτών στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Ο πιο γνωστός –ίσως- σήμερα διπλωμάτης στον κόσμο, ήλθε στην ελληνική πρωτεύουσα, με ιδιαιτέρως σημαντική ατζέντα, και με πολύ θερμές διαθέσεις για «επανεκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις.

Η Ατζέντα

Στην ατζέντα του περιλαμβάνονταν τα εξής σοβαρά ζητήματα:

1.Ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

2.Το μεγάλο θέμα της Συριακής κρίσης, στην εγγύς «γειτονιά» της Ελλάδας. Ο κ.Λαβρόφ τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα κάποιες δυνάμεις ναρκοθετούν τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης. Ως γνωστόν, επανειλημμένως διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι στη Μόσχα έχουν κατηγορήσει χώρες της Μέσης Ανατολής, Μοναρχίες του Κόλπου, και την Τουρκία για «σαμποτάρισμα» της εξομάλυνσης της κατάστασης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, για μια ακόμη φορά επισήμανε ότι η Δαμασκός εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο θέμα του χημικού οπλοστασίου της, και ετάχθη σθεναρά υπέρ της ρωσο-αμερικανικής πρωτοβουλίας για τη σύγκλιση της ειρηνευτικής διάσκεψης, «Γενεύη 2».

3.Το «αγκάθι» του αμερικανο-ΝΑΤΟϊκού σχεδίου της ονομαζόμενης αντιπυραυλικής «άμυνας». Ο κ.Λαβρόφ υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δυστυχώς «το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει». Ως γνωστόν, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει επέκταση των συστημάτων προς την Βαλκανική και ειδικότερα στη Ρουμανία.

ΕΦΑΠΑΞ στρατιωτικών: Τραγικές καθυστερήσεις στην καταβολή του - Ποιοι ευθύνονται


Μεγάλη υπομονή θα πρέπει να έχουν όσοι αποστρατεύονται και μπαίνουν στη λίστα αναμονής για να πάρουν το εφάπαξ από τους ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ. Στο εξάμηνο τρέχει τώρα ο χρόνος καταβολής και κάθε μήνας που περνάει αυξάνει την αναμονή για αυτούς που προστίθενται, με εκτίμηση να φτάσει και να ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες, εάν συνεχισθεί ο ίδιος ρυθμός αποστρατειών. Ήδη σε αξιωματικούς του Στρατού που διαγράφηκαν εντός του Σεπτεμβρίου, ο ΕΛΟΑΣ δίνει εκτιμώμενο χρόνο καταβολής τον Μάιο 2014 (8 μήνες).

Οι αιτίες είναι γνωστές: Μεγάλος αριθμός δικαιούχων, το PSI εξανέμισε τα μεγάλα αποθεματικά των ΕΛΟΑΣ και ΕΛΟΑΝ, σημαντική μείωση εσόδων από κοινωνικούς πόρους για ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ κλπ.

Υπάρχει όμως και μία άλλη αιτία , η οποία μπορεί να αυξήσει το χρόνο λήψης κατά δύο με τρείς μήνες εάν εφαρμοσθεί και μέχρι τώρα θεωρούνταν φυσιολογική: Η χορήγηση προκαταβολών έναντι εφάπαξ σε εν ενεργεία στελέχη. Προβλέπονται από το νόμο για όσους συμπληρώνουν 20ετή υπηρεσία ( 25 για ΕΜΘ) με αποκλειστικό σκοπό απόκτηση ιδιόκτητης στέγης( ή επέκταση ή βελτίωση). Μέχρι πριν 3-4 χρόνια η λήψη προκαταβολής ήταν σχεδόν ρουτίνα για τα περισσότερα στελέχη. Μετά την οικονομική κρίση όμως, τα διαθέσιμα ποσά περιορίσθηκαν δραματικά (πχ στον ΕΛΟΑΑ ένα εκατομμύριο το 2012 έναντι δέκα το 2009), ή μηδενίσθηκαν.

Βέβαια οι περισσότερες προκαταβολές που δόθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την απόκτηση σπιτιού και ήταν οι πιο πολλές στον αέρα, αλλά βοηθούσαν σημαντικά τα στελέχη σε κάθε τους ανάγκη ( αγορά αυτοκινήτου, σπουδές παιδιών κλπ). Ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια δόθηκαν μικρά ποσά δέκα- δεκαπέντε χιλιάδων, για κάθε είδους ανάγκη πλην αυτής για την οποία ο νόμος προβλέπει.

Οι άθλιοι του Βερολίνου
Άνγκελα Μέρκελ και Ομπάμα 
Του Βασίλη Βιλιάρδου
Στην πρωτεύουσα της ισχυρότερης χώρας της Ευρωζώνης, οι δικαστικοί κλητήρες, με την πρωσική μεθοδικότητα που τους διακρίνει, διώχνουν καθημερινά από τα σπίτια τους κατά μέσον όρο 22 ανθρώπους – παίρνοντας τους τα κλειδιά και αλλάζοντας τις κλειδαριές, μέσα σε τρία μόλις λεπτά της ώρας.

Οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν άστεγοι σε μία πόλη, στην οποία η θερμοκρασία το χειμώνα φτάνει ακόμη και τους -20 βαθμούς Κελσίου, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται – αν και σε πολλές εξώσεις συγκεντρώνονται διαδηλωτές, με τύμπανα, «πανό» και «πινακίδες stop», φωνάζοντας «ντροπή» και βρίζοντας τους κλητήρες. Οι Ιαβέρηδες όμως, ειδικά στη Γερμανία, είναι πανίσχυροι και εξαιρετικά αυστηροί – οπότε οι διαμαρτυρίες σταματούν πολύ γρήγορα και χωρίς αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, στο Βερολίνο, στο Μόναχο και στο Αμβούργο αυξάνονται ραγδαία τα ενοίκια, σαν αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών των ακινήτων – οπότε αδυνατεί το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού να ανταπεξέλθει. Επομένως, αναγκάζεται είτε να καταφύγει στην επαρχία, είτε να μείνει χωρίς στέγη.
Επίσημες στατιστικές βέβαια δεν υπάρχουν, αφού η κυβέρνηση καταγράφει μόνο εκείνους, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι μετά την έξωση από τα σπίτια τους. Στα πλαίσια αυτά, ο αριθμός των υποψηφίων αστέγων στο Βερολίνο, οι οποίοι υπολογίζονται στους 22 κάθε εργάσιμη ημέρα, αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς – από συνολικά 5.021 περιπτώσεις το 2009, στις 5.603 το 2010 και στις 6.777 το 2011 (δηλαδή, περί το 33% μέσα σε δύο μόλις χρόνια).

Αδιέξοδες πολιτικές και εθνική τραγωδία


Του Άγη Βερούτη

Επιταχύνουμε προς την άβυσσο.

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να δει κάποιος ότι οδηγούμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο, όχι από κάποια οδηγία της τρόικας, αλλά από τις ίδιες τις επιλογές είτε των σημερινών κυβερνώντων, είτε των επόμενων.

Εξηγούμαι. Δοκιμάστε μια σειρά από απλά ερωτήματα προς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό πολιτικό, για να δείτε ξεκάθαρα το αδιέξοδο που οδηγούμαστε, ή μάλλον ήδη βρισκόμαστε.

Παρακάτω βάζω τις συνήθεις απαντήσεις που λαμβάνω από όλους σχεδόν, και που είναι σύμφωνες με τις εξαγγελίες και τα προγράμματα των κοινοβουλευτικών κομμάτων τους.

1. Πιστεύεις ότι αυτό το επίπεδο φορολόγησης στην παραγωγική μεσαία τάξη μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον;
Απ: Όχι [όλοι]! “Εμείς” θα την μειώσουμε δραστικά/σημαντικά/άμεσα!/Μας ψεκάζουν!

2. Αν η φορολόγηση αυτή της παραγωγικής μεσαίας τάξης ΔΕΝ συνεχιστεί, πώς θα καλύψεις τη διαφορά ανάμεσα στο κόστος του Κράτους και τα έσοδα από φορολόγηση, δηλαδή το έλλειμμα;

α) Θα μειώσεις τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, δηλαδή θα κλείσεις τους χιλιάδες άχρηστους Δημόσιους Οργανισμούς;

Απ: ΟΧΙ!! [όλοι]

β) Θα μειώσεις τους μισθούς των μη παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων; (όχι ότι μειώθηκαν κιόλας, το ενιαίο μισθολόγιο ΔΕΝ έχει εφαρμοστεί!)
Απ: ΟΧΙ!! [όλοι]

γ) Θα σταματήσεις να πληρώνεις συντάξεις σε πρόωρα συνταξιοδοτημένους 40άρηδες και 50άρηδες;
Απ: ΟΧΙ!! [όλοι]

δ) Θα μειώσεις τα χρήματα που δίνεις σε συντάξεις;
Απ: ΟΧΙ!! [όλοι]

ε) Θα ζητιανέψεις κι άλλα δανεικά από τους εταίρους;
Απ: Σιγά μη μας δώσουν. / Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια. (ούτε τώρα τα πληρώνουμε, γι’ αυτό μεγαλώνει το χρέος) / Θα πάρουμε πολεμικές αποζημιώσεις. (σε 20-30 χρόνια) / Θα τιτλοποιήσουμε τα αποθέματα πετρελαίου (δε ξέρουμε πόσα είναι, ούτε πότε θα βγούνε) / Μας ψεκάζουν!

Ελλάδα ¨¨συντετριμμένη καὶ τεταπεινωμέν稨 θα σωθείς και θα σώσεις.

Η επιστροφή του λαού στην νίψη ( στο ξύπνημα) σύντομα αρχίζει από τις πρωτοεμφανιζόμενες έκτακτες ανάγκες. Ο λήθαργος τελειώνει και η οδύνη των επερχομένων συμβάντων γίνεται το εθνικό ξυπνητήρι μας για να γίνει το κουδούνισμα του εγγύς ηχηρό καμπανητό της
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του Έθνους μας.

Τόσα χρόνια πίσω από την πλάτη μας όλοι οι δαίμονες της παγκοσμιοποίησης χορέψανε με ¨¨τρελούς χορούς¨¨. Έτσι από την δεκαετία του 20 αυτοί κατέστρωσαν την εξαφάνιση του Ελληνικού κράτους μέσα από το γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Και το κάνανε αυτό μυστικά και δόλια για να δημιουργήσουν ένα ομοσπονδιοποιημένο μόρφωμα στο υπογάστριο της Ευρώπης. Αλλά υπολόγιζαν δίχως το Αφεντικό της Ιστορίας και ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ τους χαλνούσε πάντα τους σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συγκυρίες. Όμως αυτοί επέμεναν από τότε μέχρι και σήμερα.

Η ομοσπονδιοποίηση Ελλάδος- Τουρκίας από όνειρο κόντεψε να γίνει πραγματικότητα στις μέρες μας. Ουσιαστικά αυτό το σχέδιο έπαιζε διαρκώς στην γεωπολιτική σκακιέρα και αναλόγως τα κέφια των Τούρκων έμπαινε και έβγαινε στο συρτάρι. Όμως το σχέδιο αυτό συνέχεια το βελτίωναν και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να το εφαρμόσουν.

Ποιος θα διανοείτω ότι και το σχέδιο ΑΝΑΝ στην Αγιοτόκο Κύπρο μπορεί να ήταν υπο-σχέδιο αυτού του μεγάλου σχεδιασμού και μάλιστα επικαιροποιημένου με τις σύγχρονες συγκυρίες που πλέον το δρομολογούσαν πειραματικά. Να γιατί ολόκληρος ο Ελληνισμός αυθόρμητα τότε ξεσηκώθηκε εναντίον του δίχως να αντιλαμβάνεται όμως εκείνες τις κρίσιμες στιγμές την ευρύτητα του γεωπολιτικού σχεδιασμού που πιθανώς θα ενεργούσε πιλοτικά και για την Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟΣ(εντός ΕΕ)-Κατεχόμενη Κύπρος( εκτός ΕΕ)
ΕΛΛΑΔΑ (εντός ΕΕ)-Τουρκία (εκτός ΕΕ)

Τι δουλειά είχε ένα κομμάτι της ΕΕ με ένα ξένο σώμα αυτής έστω και αν είχαν δρομολογηθεί οι ενταξιακές συνομιλίες με τους Τούρκους στις οποίες πρωτοστατούσε η πλειοψηφία του δικό μας πολιτικού δυναμικού;

Εξέλιξη στο Σκοπιανό: Νέο όνομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων !


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σκοπιανού τύπου, κατά την τελευταία συνάντηση των εκπρόσωπων των 2 χωρών με τον Μ. Νιμιτς την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος φέρεται να πρότεινε την ονομασία ...
"Σλαβο-Αλβανική-Μακεδονία"
Πρόκειται για μια κίνηση η οποία απεγκλωβίζει τη χώρα από την έως τώρα στάση της γεωγραφικής erga omnes ονομασίας και εισαγάγει τον εθνολογικό προσδιορισμό τόσο για τους Σλάβους αλλα και για τους Αλβανούς που αποτελούν το 30% περίπου του πληθυσμού της πΓΔΜ. Μέχρι τώρα το "Σλαβομακεδονια" το απέρριπταν μετ' επιτάσεως οι Αλβανοί. Τώρα το Σλαβο-Αλβανό Μακεδονία αναμένεται να το απορρίψουν οι Σλάβοι. Σημασία βέβαια έχει οτι η εισαγωγή του Αλβανικού εθνολογικού στοιχείου στο ονοματολογικό είναι κατά πλήρη εναρμόνιση με το πνεύμα της συμφωνίας της Αχριδος και με την 'αποαρχαιοποιηση' και' απομακεδονοποίηση' της χώρας.
Με αυτο τον τρόπο, στην επόμενη φάση δηλαδή μετα την βέβαιη απόρριψη του "Σλαβο-Αλβανο-Μακεδονια" η Ελλάδα θα εχει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του Αλβανικού παράγοντα για μια erga omnes λυση με γεωγραφικό προσδιορισμό και οι Σλάβοι αναλόγως της πίεσης που θα τους ασκηθεί (πχ η ελευση μιας πρότασης του Μ. Νιμιτς με το στοιχείο του Αλβανικου προσδιοριστικού παράγοντα) θα νιώσουν περισσότερο θετικοί ως προς την αποδοχή γεωγραφικού προσδιορισμού με ισχύ έναντι όλων ( *erga omnes ) απο την πρόταση συμπερίληψης του Αλβανικου εθνολογικού προσδιορισμού, έστω και χωρίς "erga omnes" εφαρμογή.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ -ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ Η ΣΥΡΙΑ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΗΣ-ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΣΑΝΤ -ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ


Σχηματίζονται εντατικά οι δυνάμεις που θα παρέμβουν στην Συρία και θα τερματίσουν την κρίση .

Σάλος ξέσπασε στο Ισραήλ μετά την ανάρτηση στο Facebook φωτογραφιών που απεικονίζουν φανταρίνες μέσα στο στρατόπεδο να ποζάρουν προκλητικά στο φακό χωρίς να φορούν ούτε τα... απαραίτητα.
Οι πέντε φανταρίνες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά την αναδημοσίευση των προκλητικών τους φωτογραφιών από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla η οποία σημειώνει πως τα κορίτσια είναι νεοσύλλεκτες και ότι υπηρετούσαν σε στρατόπεδο στο νότιο τμήμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει.
Στην πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στο Facebook απεικονίζονται οι νεαρές μέσα σε ένα θάλαμο φορώντας μόνο τα κράνη και το στρατιωτικό τους εξοπλισμό.
Στη δεύτερη φωτογραφία, δύο από αυτές ποζάρουν προκλητικά δείχνοντας τα οπίσθιά τους την ώρα που οι άλλες δύο χαμογελούν φορώντας τα απολύτως απαραίτητα.

ΗΔΗ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ 300,000 ΕΦΕΔΡΩΝ - Ο ΑΣΑΝΤ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ -Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΑΦΗΝΙΑΣΜΕΝΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.''ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ''ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΩΝ -ΤΕΛΟΣΑφόρητος ο εμπαιγμός του Νίμιτς

Η πρόταση του κ. Νίμιτς δεν είναι μόνον προσβλητική για κάθε στοιχειωδώς νοήμονα άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα είναι και παράλογη


Picture 0 for Αφόρητος ο εμπαιγμός του Νίμιτς

Μόνον ως εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηρισθεί η επαναφορά της πρότασης του Απριλίου, από τον κ. Νίμιτς, να ονομασθεί το κράτος των Σκοπίων ως «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αν δεν υποκρύπτεται κάποια άλλη σκοπιμότητα, η πρόταση του κ. Νίμιτς δεν είναι μόνον προσβλητική για κάθε στοιχειωδώς νοήμονα άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα είναι και τόσο παράλογη, που αιπορεί κάποιος πώς είναι δυνατόν να αποτελεί έργο λογικής επεξεργασίας ανθρωπίνου εγκεφάλου.
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η πρόταση πριν από έξη μήνες, δεν ξέραμε αν έπρεπε να την εκλάβουμε για αστεϊσμό. Επειδή μέσα στις δεκάδες μορφές με τις οποίες παρουσιάζεται η Δημοκρατία, η… γεωμετρική της πλευρά δεν έχει αναδειχθεί. Να λοιπόν που την εφεύρε ο κ. Νίμιτς, ο οποίος ως καινοτόμος πολιτειολόγος εμφάνισε και την «Άνω Δημοκρατία»!
Χωρίς όμως να μας εξηγήσει πώς πρέπει να εκλάβουμε το «Άνω». Πρόκειται για δημοκρατία των ουρανών, των ρετιρέ, των υψηλών βουνών, «άνω» τι; Αν μιλούσε για «Ανωκάτω Δημοκρατία», θα καταλαβαίναμε ότι μιλάει για το ελληνικό κράτος, στο οποίο όπως το κατάντησαν οι σωτήρες μας -ιθαγενείς και αλλοδαποί- ο χαρακτηρισμός θα του ταίριαζε.

Μήπως να ψάχναμε ποιοί είμαστε...;

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Ποιοι τελικά είμαστε εμείς που σε φιλικές συναθροίσεις ή σε δημόσιους χώρους ζητάμε να ανατρέψουμε την μνημονιακή πολιτική, να φύγει η Τρόικα κι οι ξένοι δανειστές;

Ποιοι είμαστε εμείς, που κρίνουμε θετικά ή αρνητικά την όποια κυβέρνηση, τον όποιον πολιτικό;

Αξίζει να δούμε χωρίς φόβο και πάθος και – κυρίως – χωρίς καμία προκατάληψη, ποιοι τελικά είμαστε. Όχι για να κατηγορήσουμε κάποιους αλλά μήπως γίνουμε αιτία αφύπνισης του συνόλου. Γιατί όλοι εμείς, είμαστε κύτταρα του ίδιου σώματος που σήμερα νοσεί και που θέλουμε μάλιστα όλοι, να θεραπευτεί, να λειτουργεί σωστά, χωρίς κάποιο μέλος του να ατροφήσει, να καταλήξει ή να κινδυνεύσει να γίνει, νεκρό.

Όσοι υπηρετούν την Δικαστική εξουσία, δέχονται να εφαρμόζονται σε βάρος των πολιτών αντισυνταγματικοί και άδικοι νόμοι που η κάθε κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή. Κι ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί οι νόμοι αντιβαίνουν ηθικές, κοινωνικές αλλά και νομικές αξίες, τις εγκρίνουν (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος) και τις εφαρμόζουν.

Όσοι υπηρετούν την Αστυνομία, δέχονται να χτυπούν πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί οι εκάστοτε κυβερνώντες τους κλέβουν το ψωμί τους, τον ιδρώτα τους, το μέλλον τους. Και χτυπούν αδιάκριτα, νέους, ηλικιωμένους, παιδιά, ανάπηρους, ασθενείς. Την ώρα που τους χτυπούν όμως, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι πολίτες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Κι εφόσον οι πολίτες έχουν δίκιο, άδικο έχουν εκείνοι που τους έδωσαν την εντολή να χτυπήσουν, να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Για να επικρατήσει το άδικο.

Οι παγίδες και οι αδικίες του ενιαίου φόρου ακινήτων - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου εως 50% και ποιοι απαλλάσσονται


- Πώς η μείωση του "χαρατσιού" γίνεται ουσιαστικά επιβάρυνση
- Πενταπλασιάζεται ο φόρος στο αγροτεμάχιο αν μέσα έχει κτίσμα
- Παλαιότητα ακινήτου, όροφος και πρόσοψη διαμορφώνουν το ύψος του φόρου
- Αναλυτικά τα κριτήρια για έκπτωση φόρου εως 50%
- Ποιοι μπορούν να απαλλαγούν

Παγίδες αλλά και μεγάλες αδικίες κρύβει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που από το 2014 θα επιβαρύνει πάνω από 5.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.  Το “έκτακτο” χαράτσι που εισπράττεται φέτος για τελευταία φορά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γίνεται πλέον μόνιμο και θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ακόμη και η μικρή μείωση κρύβει παγίδες αφού για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε περιοχή με Τιμή Ζώνης 3.000 ευρώ, εαν έχει κι ένα αγροτεμάχιο τότε θα διαπιστώσει πως η μείωση για το διαμέρισμα θα γίνει αμέσως επιβάρυσνη για το σύνολο της περιουσίας του.

Επίσης, όπως επισηαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, ο φόρος υπολογίζεται σε Τιμές Ζώνης που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αυτό αποτελεί μεγάλη αδικία. Αν ο φόρος υπολογιστεί στις πραγματικές αξίες και όχι στις αντικειμενικές τότε θα είναι μειωμένος εως και 50%.


Για πρώτη φορά φορολογούνται ακόμη και τα μαντριά

Για πρώτη φορά φορολογούνται από το 1ο κιόλας τετραγωνικό χωρίς κανένα αφορολόγητο, οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ από τη νέα φορολογία δε γλιτώνουν ούτε τα μαντριά, τα ημιτελή κτίσματα, οι θέσεις στάθμευσης, τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα και τα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα.

Σύμφωνα με “ΤΟ ΒΗΜΑ”, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για κατοικίες παλαιότητας ως 26 ετών καθώς και για εκείνες που βρίσκονται στο 2ο όροφο και πάνω. Πρόσθετος φόρος θα προκύψει επίσης και για ακίνητα που έχουν πρόσοψη σε περισσότερο από έναν δρόμο.

Επίσης, θα προκύψει αυξημένος φόρος και για τα αγροτεμάχια ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, τη θεση που βρίσκονται, την απόσταση από τη θάλασσα και την πρόσοψη σε επαρχιακή οδό!

Μάλιστα, ο φόρος του αγροτεμαχίου θα πενταπλασιάζεται αν μέσα σε αυτό υπάρχει κτίσμα το οποίο και θα φορολογείται ξεχωριστά!

Σημειώνεται ότι στο φορολογικό προβλέπεται και μία σειρά απαλλαγών με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.


Έκπτωση φόρου με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

- Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα εως 7.000 ευρώ
- Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα εως 8.000 ευρώ
- Έγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα εως 9.000 ευρώ
- Έγγαμος με δυο παιδιά: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα εως 10.000 ευρώ
- Συνολική επιφάνεια κτισμάτων οικογένειας: Εως 150 τ.μ
- Συνολική επιφάνεια οικοπέδων οικογένειας: Εως 500 τ.μ
- Συνολική επιφάνεια αγροτεμαχίων οικογένειας: Εως 6 τρέμματα

Προσοχή! Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκπτωση φόρου είναι να μη χρωστά σε εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο κανένα μέλος της οικογένειας. Για την πλήρη απαλλαγή από το φόρο προϋπόθεση είναι η οικογένεια να έχει τρία παιδιά και άνω και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να έιναι εως 11.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από το τρίτο.

http://www.newsit.gr

Προς τα που βαδίζει η κτηματαγορά;


Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Χωρίς ημερομηνία λήξης παραμένει η περιδίνηση στην οποία έχουν εγκλωβιστεί τα ελληνικά ακίνητα, με τους αναλυτές να «κοιτούν» στα μακροοικονομικά δεδομένα, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν πότε το «κλίμα» θα βελτιωθεί στο real estate.

Μπορεί, δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο να φέρεται να έχει αποφασίσει την μείωση του φόρου μεταβίβασης, ωστόσο δύο είναι τα προαπαιτούμενα προκειμένου η αγορά να αλλάξει το πρόσημο.

Η σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος που είναι χειρότερη από την ύπαρξη υψηλής φορολογίας. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν οι επαΐοντες, φορολογικοί συντελεστές που θα μπορούσαν να αλλάξουν από τη μία χρονιά στην άλλη, δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να υπολογίσουν το ρίσκο.

Επίσης, την αρχή της σταθεροποίησης και τη σταδιακή επιστροφή στον ανοδικό κύκλο θα σηματοδοτήσει η «διάρρηξη» του φαύλου κύκλου, δηλαδή των μεγάλων ποσοστών ανεργίας που οδηγούν στην αύξηση των «κόκκινων» δανείων και στην πτώση των τιμών των ακινήτων.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος των κατασκευών συμμετείχε στο ΑΕΠ-το 2010- με 4,8% και η κατάρρευσή του οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Παράλληλα, τα «κόκκινα δάνεια» υπολογίζονται σε περίπου 70 δισ. ευρώ, μέγεθος που προκαλεί πονοκέφαλο στις τράπεζες και κρατά τους «κρουνούς» του τραπεζικού δανεισμού κλειστούς.

"Νάρκη το θέμα της Στρογγύλης" - Τι υποστηρίζει βουλευτής για το θέμα της ΑΟΖ


Εξηγήσεις για το θέμα της Στρογγύλης και της γκάφας που παραλίγο να της “στερήσει” την ΑΟΖ ,ζητά ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Επικαλούμενος το δημοσίευμα του Onalert ο κ.Νικολόπουλος επισημαίνει:

“Κυκλοφόρησε από γνωστό ιστοχώρο, ότι απορρίφθηκε με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού  Πάνου Παναγιωτόπουλου ο χαρακτηρισμός της νησίδας Στρογγύλης ως “αρχαιολογικού χώρου”.

Αναφέρεται επίσης στον ιστοχώρο αυτό, ότι υπήρξε μια παράξενη “μεθόδευση” (δεν διευκρινίζεται) που πήγε να περάσει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τη μεταβολή της χρήσης της νησίδας σε “αρχαιολογικό χώρο”, με αποτέλεσμα την πλήρη εξασθένηση της οικονομικής της ζωής και με συνέπεια τη μη επαφή της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΕΔΕ από τον υπουργό, γιατί δεν έγινε;
Η φρουρά θα παραμένει στο νησί κανονικά μαζί με όποιους κατοίκους έχουν απομείνει;

ΘΕΡΜΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Θερμό επεισόδιο μεταξύ των πλοίων της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησίδων Ίμια και της Λέρου, έγινε στις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, «Doğu Haberajansı», (πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία).

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, haber7com και το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, (26/10), στις 25 Οκτωβρίου και κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες σε νηοπομπή ιστιοφόρων θαλαμηγών στην γραμμή Muğla-Yalıkavak και ενώ οι θαλαμηγοί πλησίαζαν τις νησίδες των Ίμια, εμφανίστηκαν δυο πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής τα οποία, σύμφωνα με τους Τούρκους, παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό στον τουρκικό ναύσταθμο του Gümüşlük, σήμανε συναγερμός και στην περιοχή έσπευσαν πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής με την εντολή να απομακρύνουν τα ελληνικά. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, τα πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής που είχαν υποτίθεται παραβιάσει τα τουρκικά χωρικά ύδατα, είχαν τα νούμερα 512 και 613. Τα τουρκικά πλοία πλησίασαν πολύ κοντά στα ελληνικά και ζήτησαν από τα ελληνικά να απομακρυνθούν από τα, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, τουρκικά χωρικά ύδατα. Φυσικά τα ελληνικά πλοία αρνήθηκαν προφανώς γιατί η περιοχή δεν ανήκει στα τουρκικά  χωρικά ύδατα. Ακλούθησαν επικίνδυνες μανούβρες και προς στιγμή απειλήθηκε σύγκρουση ενώ οι Τούρκοι από  ότι φαίνεται ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους κατά των πληρωμάτων των ελληνικών πλοίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον τουρκικό ναύσταθμο του Gümüşlük, μετά από τις επικίνδυνες μανούβρες και ενώ το θερμότερο είχε ανεβεί επικίνδυνα, τελικά τα πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής αποχώρησαν από την περιοχή. Μάλιστα οι Τούρκοι δημοσίευσαν και μια φωτογραφία που δείχνει την στιγμή που δυο πλοία έχουν πλησιάσει επικίνδυνα το ένα το άλλο στην περιοχή του επεισοδίου.

23 πρέσβεις προειδοποιούν το Σαμαρά για τα εθνικά θέματα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι υπογράφοντες, έχοντας υπηρετήσει επί δεκαετίες τα εθνικά μας θέματα, δικαιώματα και συμφέροντα, δεν παύουμε να ανησυχούμε μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία τα πλήξει τελικά, εν όλω ή εν μέρει, ανεπανόρθωτα.
Πιστεύουμε δηλαδή ότι η σοβαρή οικονομική κρίση, στην διαχείριση της οποίας έχουν εστιαστεί οι προσπάθειες της ελληνικής Κυβερνήσεως, η προσοχή των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως και οι ανησυχίες της κοινής γνώμης, δεν θα πρέπει κατ΄ ουδένα τρόπον να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων. Για τον λόγο αυτό επιτρέψτε μας να σας εκθέσουμε τις σκέψεις μας στα κατωτέρω τέσσερα βασικά προβλήματα, σε μιά ειλικρινή προσπάθεια να συμβάλουμε στον κοινό προβληματισμό, χωρίς ασφαλώς να αμφισβητείται η αρμοδιότητα της Κυβερνήσεως να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική.

Α. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με αυξανόμενη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι διευρύνονται οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, τις οποίες οξύνει και με το προωθούμενο νέο-οθωμανικό ιδεολόγημα της. Υπό τη σκιά του casus belli, η Άγκυρα επιδιώκει ανατροπή της διεθνούς έννομης τάξης στο Αιγαίο, προβάλλοντας διμερώς και πολυμερώς ανυπόστατους ισχυρισμούς ως προς τη κυριαρχία και το καθεστώς νήσων του Αρχιπελάγους, με τα αεροσκάφη της να παραβιάζουν συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, την ίδια ώρα που πολεμικά σκάφη της υπό το μανδύα της «αβλαβούς διέλευσης» κάνουν επίδειξη σημαίας έξω από το Λαύριο. Στη Θράκη, με πολιορκητικό κριό το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής, με τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων και δυστυχώς με τη σύμπραξη ορισμένων τοπικών παραγόντων αλλά και άλλων, η Τουρκία ασκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση υλοποιώντας την μακρόχρονη πολιτική της για τη προβολή ανύπαρκτης «τουρκικής» μειονότητας με απώτερο στόχο την απόσπαση της ακριτικής αυτής περιοχής από τον εθνικό κορμό. Άλλωστε ανάλογο ανύπαρκτο μειονοτικό ζήτημα επιδιώκει να εγείρει στη Ρόδο και στην Κω.
Επί σειρά ετών η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα μέσω του διαλόγου, με διάφορες μορφές : από την πληθώρα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης –που είναι πρόδηλο ότι ελάχιστα έχουν αποδώσει- στις «διερευνητικές συνομιλίες» που έχουν συμπληρώσει 55 γύρους και τείνουν επικινδύνως προς τη διαπραγμάτευση, έως τα Ανώτατα Συντονιστικά Συμβούλια που όχι μόνο αποδεικνύονται άκαρπα αλλά αποπροσανατολίζουν τους φίλους και εταίρους μας ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Αν η ελληνική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχωρήσεις των νομίμων δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων που έκανε σε αντάλλαγμα η Τουρκία.

Πόσα επιτέλους χρωστά η Κύπρος;


Κανένας, μέχρι σήμερα, δεν μας είπε ξεκάθαρα πόσα επιτέλους χρωστά αυτή η ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία και για πόσα χρόνια θα πληρώνει
Ήλθε και απήλθε η λαίλαπα Χριστόφια. Έκοψε, έραψε, έκαψε, διέλυσε, ανατίναξε, ποδοπάτησε, εξαπάτησε, λάσπωσε Δρομολαξιές και λεωφόρους, και ένας Θεός ξέρει τι άλλο, τσέπωσαν εκατομμύρια κάποιοι, χαρίστηκαν δάνεια και δάνεια σε ημέτερους και όχι μόνο, και πάει λέγοντας η καταστροφή και διαφθορά, και κανένας, ακόμα, δεν μπήκε φυλακή, ενώ, να σημειωθεί, η Βουλή παρακολουθούσε τα πάντα... Ήλθε η νέα κυβέρνηση Αναστασιάδη, τάσσοντας φούρνους παξιμάδια για την οικονομική σωτηρία του κράτους, αλλά από τις 15 Μαρτίου 2013 στο πρώτο Γιούρογκρουπ άρχισαν τα δύσκολα, τα λάθη, να διαλύονται οι ψευδαισθήσεις, να ξεσκεπάζονται οι πλάνες και πάει η ιστορία λέγοντας.

Τώρα ο νέος Υπουργός Οικονομικών προετοιμάζει τον κόσμο ότι θα πεινάσει και θα κλάψει το 2014 ακόμα χειρότερα. Σχετικό και ίσως να προβεί και προφητικό το βαρυσήμαντο άρθρο του αγαπητού Κωστάκη Αντωνίου στη «Σημερινή» 24.10.2013, με τίτλο «Η άνοιξη που θα γίνει κόλαση», για τις δηλώσεις αυτές του Υπουργού κ. Χ. Γεωργιάδη και όχι μόνο. Και αυτά εφόσον προηγήθηκε η νέα μεγάλη κλεψιά, κοινώς κούρεμα, όταν φανερά οι Ευρωπαίοι «φίλοι μας» κλέφτες τραπεζίτες έβαλαν χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών των δύο τραπεζών (Λαϊκής και Κύπρου) και άρπαξαν όπως ήθελαν, και αυτό όταν στη Μόσχα είχε μείνει, ακούσαμε, κάποια πρόσβαση στην Τράπεζα Κύπρου, για να αποσύρουν δισεκατομμύρια ίσως Ρώσοι καταθέτες. Ενώ στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι μαζί με τα αποθέματά τους έμειναν θύματα απροστάτευτα (εκτός και εδώ από κάποιους άλλους εκ των έσω που γνώριζαν εκ των προτέρων και απέσυραν και εκείνοι κάποια εκατομμύρια στο εξωτερικό, πριν από τη μεγάλη ευρωπαϊκή κλεψιά).

Εχει θέση η Τουρκία στο ΝΑΤΟ;
Οι Εβραίοι και οι Τουρκοεβραίοι* έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο σχεδιασμός και πολλές από τις προετοιμασίες που προηγήθηκαν της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Είναι επίσης γεγονός ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, στις 28 Μαρτίου του 1949.

Ολα αυτά τα χρόνια, από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και ως τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, της ΜΙΤ και της Μοσάντ, ήταν κάτι παραπάνω από στενές, λαμβανομένου μάλιστα υπ’ όψιν ότι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη! Για την ιστορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τακβίμ» (10/9/2012), η Μοσάντ ιδρύθηκε το 1947, στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας Μισίρ (Mısır Apartmanı), στην οδό Ιστικλάλ, στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης, από τον Ρεϊβέν Σιλοάχ, στενό συνεργάτη του Μπεν Γκουριόν, ο οποίος έδωσε και τη σχετική διαταγή για την ίδρυσή της!

Με βάση αυτήν τη στενή σχέση, η Μοσάντ επί δεκαετίες χρησιμοποιούσε το τουρκικό έδαφος και κυρίως την Κωνσταντινούπολη για να κάνει τις μυστικές επαφές με πράκτορες από διάφορες χώρες, κυρίως μουσουλμανικές. Αν και μία μυστική υπηρεσία δεν πρέπει ΠΟΤΕ να εμπιστεύεται κανέναν και κυρίως μια άλλη μυστική υπηρεσία, η Μοσάντ, μεταξύ άλλων, έκανε συναντήσεις με πράκτορες από τα δίκτυα που διατηρεί στο Ιράν, χωρίς να εξασφαλίζει την απαραίτητη στεγανότητα απέναντι στη ΜΙΤ.

Επιβεβαιώνεται η προφητεία του Αγίου Κοσμά του Άιτολου "Θα βάλουν φόρο στα κοτέτσια και τα παράθυρα...! "

H πρόσφατη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στην μικρομεσαία ακίνητη ιδιοκτησία επιβεβαιώνει τις προφητείες του Κοσμά Αιτολού για την φορολόγηση των κοτετσιών, των παραθύρων (ενεργειακό πρωτόκολλο απαραίτητο για την σύναψη ενοικιαστηρίου συμβολαίου δηλαδή ο έλεγχος από επιθεωρητή που αφορά στην μόνωση ακινήτου και στα παράθυρα-κουφώματα και έκδοση πιστοποιητικού αξίας ανάλογα την περίπτωση μέχρι και 300 ευρώ) ο Κοσμάς ο Αιτολός είχε προφητέψει ότι μετά από αυτό ''ακόμα και την στάχτη από την φωτιά θα μας πάρουν'' παρακάτω με άρθρο του newsbomb.gr σχετικά με την φοροεπιδρομή σε κάθε είδος ακίνητη περιουσία όπως και προφητείες του Κοσμά Αιτολού ανάμεσα τους και η προφητεία για την πρόσφατη υπερφορολόγηση των ακινήτων. 


Αναλυτικά παραδείγματα για τον Ενιαίο Φόρο ΑκινήτωνΑναλυτικά παραδείγματα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων       

Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή και μέση αντικειμενική αξία και επιβαρύνσεις σε κατέχοντες, φέρνει σε σύγκριση με σήμερα, ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 και θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ενδεικτικά είναι συγκεκριμένα παραδείγματα που έχει επεξεργασθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτά, για ένα διαμέρισμα στο Αιγάλεω Αττικής 100 τμ ηλικίας 17 ετών στον πρώτο όροφο με μία πρόσοψη, ο ιδιοκτήτης του το 2014 θα καταβάλλει ενιαίο φόρο (ΕΝΦΑ) 400 ευρώ, ενώ με το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων καταβάλει εφέτος 468 ευρώ (μείωση 68 ευρώ ή 14%).
Ανάλογη είναι η εικόνα και για άλλες περιοχές της χώρας με χαμηλή ή μεσαία αντικειμενική αξία. Αντίθετα ο ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στην Εκάλη, 220 τμ, ηλικίας 22 ετών, με δύο προσόψεις, θα πληρώσει ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 3.605 ευρώ, ενώ εφέτος πληρώνει ειδικό τέλος ακινήτων 2.749 ευρώ. Δηλαδή θα καταβάλει υψηλότερο φόρο 856 ευρώ ή 31% περισσότερο.
Επίσης ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στη Μύκονο, έξι στρεμμάτων, με δεύτερη κατοικία 180 τμ ηλικίας 15 ετών, κοντά στη θάλασσα, θα καταβάλει το 2014 για ενιαίο φόρο ακινήτων 2.795 ευρώ, ενώ εφέτος με το ειδικό τέλος ακινήτων πληρώνει 2.111 ευρώ (επιβάρυνση 32,4%).
Αναλυτικά, τα παραδείγματα του υπουργείου Οικονομικών είναι τα ακόλουθα:

Ο Ερντογάν ζητά να ξαναγραφεί η Ιστορία των Βαλκανίων

Η Τουρκία, στην προσπάθειά της για πολιτιστική -κατ’ αρχάς- επικράτηση, επιδιώκει να απαλειφθούν από την ιστορία των Βαλκανίων όλα τα αρνητικά που συνδέονται με την οθωμανική αυτοκρατορία
Picture 0 for Ο Ερντογάν ζητά να ξαναγραφεί η Ιστορία των Βαλκανίων
Πριν από λίγο καιρό υπήρξαν κάποια σύννεφα στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Τουρκίας, όταν δημοσιεύθηκαν στον αλβανικό Τύπο αρνητικά σχόλια για το ακραίο Ισλάμ.
Ο κ. Ερντογάν, απάντησε με επιθετικό τρόπο, και σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT ουσιαστικά αρνήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο να έχει γνώμη: «Η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν φιλικές και αδελφικές σχέσεις που προκύπτουν από τα βάθη της Ιστορίας, αλλά το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ μικρό και δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλήσει ενάντια στο Ισλάμ», είπε.
Όπως ήταν φυσικό οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου -και όχι μόνον- αντέδρασαν, υπενθυμίζοντας στον κ. Ερντογάν πως «όταν ήρθαν εδώ οι Τούρκοι, οι Αλβανοί ήταν χριστιανοί», κάποιοι μάλιστα έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι υποκρύπτει η «πολιτιστική εξάπλωση» της Τουρκίας. Συνήθη ήταν τα σχόλια, όπως «Εκείνο που θέλετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ισλαμικά εδάφη στα Βαλκάνια και να εισχωρήσετε σε αυτά! Είδαμε και πάθαμε στα 500 χρόνια σκλαβιάς, δεν φθάνουν;»
Προχθές όμως, ο κ. Ερντογάν βρέθηκε πάλι στο Κοσσυφοπέδιο (μαζί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ράμα) και απάντησε στο μήνυμα που του έστειλαν πολλοί Αλβανοί, ότι «Το ξαναγράψιμο της ιστορίας είναι παράλογο» και απαίτησε ουσιαστικά αυτό ακριβώς. Προέτρεψε την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου να ξαναγραφεί η οθωμανική περίοδος στην περιοχή, με το επιχείρημα ότι «οι επώδυνες σελίδες της ιστορίας δεν πρέπει να στέκονται μπροστά μας συνεχώς», επεσήμανε.

Το σχέδιο Β για την ΑΟΖ

Kariotis03-25october2013
Του Θεόδωρου Καρυώτη
Τον Ιούνιο του 2012 η τρικομματική τότε κυβέρνηση στην προγραμματική συμφωνία περιλάμβανε και μια σημαντική πρόταση για την ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα, στο Μέρος «Ε» αναφέρονται τα εξής:
Ε. Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής
“1. Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.”
Σήμερα, 16 μήνες αργότερα, η νέα προγραμματική συμφωνία, της δικομματικής πλέον κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην ΑΟΖ. Υπάρχει μόνο μια πρόταση που αναφέρει: «Νέα πεδία όπως η ενεργειακή διπλωματία αξιοποιούνται εντατικά». Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και γεννά μεγάλα ερωτηματικά για τη στροφή τους αυτή, διότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξαν από του πιο θερμούς υποστηρικτές της ΑΟΖ. Χωρίς να καταφύγω σε υποθέσεις για τους λόγους της «παράλειψης» αυτής, εσκεμμένης ή όχι, θα προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω  τις πράξεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Όταν Βενιζέλος έγινε, ουσιαστικά, Υπουργός της ΑΟΖ άρχισε να κάνει, πολύ σωστά επαφές με την Αίγυπτο, τη Κύπρο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Ιταλία. Ωστόσο, μια προσεκτική παρατήρηση μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι ο ίδιος κάνει λόγο για θαλάσσιες ζώνες και όχι για ΑΟΖ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνουν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα αλλά δεν προκαλούν τη Τουρκία. Η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών χωρίς να ανακηρύξει ΑΟΖ, ενώ αν έκανε λόγο για οριοθέτηση ΑΟΖ με αυτά τα παράκτια κράτη θα έπρεπε, πριν υπογραφεί κάποια συμφωνία, να υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ. Η θέση της χώρας στο θέμα που έχει προκύψει με την Αλβανία είναι σωστή και πρέπει οι Αλβανοί να αποδεχτούν την συμφωνία που ακύρωσε το Συνταγματικό τους Δικαστήριο. Με την Ιταλία τα πράγματα έπρεπε να είναι πολύ εύκολα όχι μόνο γιατί και τα δύο κράτη είναι μέλη της ΕΕ αλλά γιατί υπάρχει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία από το 1977. Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πάντα συμπίπτουν. Δυστυχώς οι Ιταλοί δεν θέλουν η ΑΟΖ να συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα και ζητούν η δική τους ΑΟΖ να είναι μεγαλύτερη της υφαλοκρηπίδας τους.

Βούλγαροι στρατιωτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε κρατική έρευνα εάν θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη εθνικού στρατού στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

15 Μαίου 2013
Στις αρχές Μαίου στα πλαίσια έρευνας σχετικά με την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων στην Βουλγαρία απεστάλησαν ερωτηματολόγια στις στρατιωτικές μονάδες της Βουλγαρίας.
 Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι υπηρετούντες στις Βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις αφορούν την οικονομική τους κατάσταση , την ικανοποίηση τους απο τις απολαβές τους , τις δυσκολίες εύρεσης κατοικίας στις διάφορες φρουρές κ.α. .

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει και πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ . Εντύπωση προκάλεσε  μια απο τις ερωτήσεις όπου οι στρατιωτικοί καλούνται να απαντήσουν αν θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη εθνικού στρατού ή όχι , εφόσον το ΝΑΤΟ εγγυάται  την εδαφική ακεραιότητα.

Η έρευνα έγινε με παραγγελία του  πρόεδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ ο οποίος  έχει εκφράσει την επιθυμία για την ενίσχυση του στρατού με νέο εξοπλισμό  και μαχητικά αεροπλάνα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παρόλο που η υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί , ο στρατός έχει βρεθεί απέναντι στην νέα γενιά των Βούλγαρων οι οποίοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους και τις αντιρρήσεις τους για την αναγκαιότητα ύπαρξης του. Σύμφωνα με την άποψη των νέων το ΝΑΤΟ θα προστατέυσει την Βουλγαρία έναντι των πιθανών εχθρών της και η  διατήρηση εθνικού στρατού είναι περιττή. Η άποψη αυτή ενισχύεται απο την διαρκή οικονομική κρίση στην Βουλγαρία απο την πτώση του ανατολικού μπλόκ και την ανάγκη για αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εξαθλιώμενων λαικών στρωμάτων.

Οι Βούλγαροι στρατιωτικοί είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στο ΝΑΤΟ . Ο πρώτος μισθός του επαγγελματία οπλίτη κυμαίνεται στα 350 ευρώ .
Greek Spirit


Παραπομπές  http://www.pan.bg
                       http://www.airgroup2000.com

Το ευρώ και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση


του Γιώργου Καραμπελιά,
συμβολή στον διάλογο ενόψει της Συνδιάσκεψης της Κίνησης Πολιτών Άρδην (26-18 Οκτωβρίου 2013)
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. την οποία επιδιώκουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και η οποία εγκαινιάσθηκε το 1980 αποτελεί συνέπεια δύο βασικών γεωπολιτικών δεδομένων. Πρώτον, του χωρισμού της Ευρώπης σε ανατολικό και δυτικό στρατόπεδο με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί μέχρι το 1989 τη μοναδική χώρα που ανήκε στη δυτική συμμαχία και το ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών που ανήκαν είτε στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, είτε στους αδέσμευτους (Γιουγκοσλαβία), είτε συμμαχούσαν με την «μακρινή κόκκινη Κίνα» (η Αλβανία του Εμβερ Χότζα). Ο χωρισμός των Βαλκανίων ανάμεσα σε μια «δυτική» Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες απέκλειε λίγο πολύ μια βαλκανική στρατηγική, τέτοια που προσπάθησε να αναπτύξει ο Παπαναστασίου από το 1930. Το δεύτερο γεωπολιτικό δεδομένο το οποίο επιτείνεται μετά το 1974 την κατοχή της Β. Κύπρου από την Τουρκία και την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής μέσω της προσφυγής σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συμμαχία. Στρατηγική που ήταν ιδιαίτερα εμφανής στις προσπάθειες του Κων. Καραμανλή και την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με την Γαλλία στην δεκαετία του ’70.
Τέλος, και ίσως αποφασιστικότερης σημασίας, η παρασιτική φύση του κεφαλαίου έναντι της Δύσης βαθειά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, ολοκλήρωνε τον «μονόδρομο» της στροφής προς την Ε.Ε. Και όλα αυτά παρ’ ότι ήταν προφανές πως η ένταξη αυτή θα είχε αρνητικές συνέπειες ιδιαίτερα για την ελληνική βιομηχανική παραγωγή η οποία καλούνταν να ανταγωνιστεί χωρίς δασμολογική προστασία τις πολύ ισχυρότερες δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες.
Ωστόσο, κατ’ εξοχήν το γεγονός της δραματικής και βίαιης επανεμφάνισης της τουρκικής επιθετικότητας μετά το 1974, παρέσυρε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο είχε ταχθεί ενάντια στη ΕΟΚ (είναι γνωστό το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο») προσαρμόστηκε εν τέλει σ’ αυτή τη νέα «εθνική» στρατηγική απέναντι στην οποία αντιτασσόταν μόνο το ΚΚΕ – αντίθεση που θεωρούνταν ιδιοτελής εξαιτίας της προσκόλλησής του στην Σοβιετική Ένωση και τα συμφέροντά της.

Κύπρος: Ολοταχώς για συνομοσπονδία «βαφτισμένη» σε ομοσπονδία… - Το σχέδιο Ανάν ξανά στοιχειώνει την Κύπρο - Πιέσεις Ε.Εκαι Τούρκίας -Τι προβλέπει σε απλή γλώσσα.

Τελικά οι αφόρητες πιέσεις τις ΕΕ προς τον πρόεδρο τις Κύπρου κ.Αναστασιάδη για την εύρεση λύσης στο κυπριακό με την μορφή τις συνομοσπονδίας δείχνουν να αποδίδουν με εργαλείο την οικονομική και τραπεζική κρίση τις Κύπρου. Ο εκβιασμός που έχει αρχίσει εκ νέου από τον Μάιο του 2013 είχε επισημανθεί από το Hellenic Sunrise με άρθρο που παραθέτουμε αμέσως μετά την ανάρτηση του defencepoint.gr. Το hellenic sunrise είχε αναφερθεί εκτενώς από τον Μάιο του 2013 για την ''τελική λύση'' για την Κύπρο και στο άρθρο που παραθέτουμε μπορεί κανείς να αντιληφθεί με απλά λόγια τι προβλέπει το σχέδιο Αναν 


Μπορεί οι καιρό να άλλαξαν και τα δεδομένα στον γεωπολιτικό περίγυρο να μεταβλήθηκαν, όμως οι πάγιοι στόχοι και οι επιμέρους επιδιώξεις της Άγκυρας στο Κυπριακό, κάθε άλλο παρά έχουν αλλάξει…
Ενώ δημοσίως δίνεται η εντύπωση διεθνούς κινητικότητας στο πρόβλημα – και έτσι είναι – αυτό που δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ο προσεκτικός αναλυτής, είναι ότι λίγα… έως τίποτα, έχουν αλλάξει στον πάγιο στόχο της τουρκικής πλευράς, ώστε αυτό το μόρφωμα που θα προκύψει από την οποιαδήποτε λύση, θα ονομάζεται ομοσπονδία, αλλά στην ουσία θα είναι συνομοσπονδία.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς μια ανάγνωση του τι σημαίνει ο καθένας τύπος κρατικής οργάνωσης, αποκαλύπτει το πόσα η κάθε πλευρά είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, με τελικό στόχο την εξεύρεση πραγματικής λύσης στο πρόβλημα.
Θα θυμούνται ασφαλώς πολλοί από τους αναγνώστες του «defence-point.gr» τον όρο «χαλαρή ομοσπονδία» που είχαν εφεύρει στο παρελθόν διεθνείς διαμεσολαβητές και εμπλεκόμενοι γενικότερα στην υπόθεση, με στόχο να συσκοτίσουν το τι πραγματικά συνέβαινε. Ο όρος επέτρεπε το πολιτικώς ορθόν, την παρουσία του όρου «ομοσπονδία» που παραπέμπει σε μία διεθνή προσωπικότητα για το νέο κράτος και μία διεθνή εκπροσώπηση, με κάποιες όμως εκπτώσεις.
Και όπως έξυπνα είχε τεθεί από αρκετούς εκείνη την εποχή με τη μορφή ερωτήματος, είναι «ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ‘χαλαρής ομοσπονδίας’ και της… ‘σφιχτής συνομοσπονδίας’»;

H ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και η ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

http://1.bp.blogspot.com/_qD_fxUOT5Dw/TNpUglMemfI/AAAAAAAAEZo/yIVuCZXO18M/s1600/3.JPG

Σύμφωνα με πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP/13/930-16/10/2013) προτείνεται να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο υπόμνημα που συνοδεύει την πρόταση, οι μειονότητες δεν αναφέρονται πουθενά σαφώς, ενώ γίνεται μία μόνο φορά μνεία στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά, όπως σημειώνει το υπόμνημα, η έμφαση σχετικά με το σεβασμό των ανθωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να δοθεί στους Ρομά! Πουθενά λόγος για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Το γεγονός αυτό καθαυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το Βορειοηπειρωτικό, παρόλο που είναι ενεργό εθνικό θέμα, αλλά επίσης, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παντελώς ανύπαρκτη. Γιατί πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι λαμβάνεται τέτοιο καθεστώς από μία χώρα η οποία δεν έπραξε το ελάχιστο για να διασφαλίσει τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα των γηγενών Βορειοηπειρωτών, της μεγαλύτερης δηλαδή μειονότητάς της;

«Πράσινο φως» από ΕΕ για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία


- Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως για νέο γύρο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σε συμφωνία για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική για την Τουρκία κατέληξαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  αναβιώνοντας έτσι τις ενταξιακές της προσπάθειες που είχαν παγώσει την τελευταία τριετία.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι δύο πλευρές θα συναντηθούν στις 5 Νοεμβρίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της περιφερειακής πολιτικής -το 14ο κεφάλαιο που θα ανοίξει η Τουρκία από τα 35 που απαιτούνται για την ένταξή της στους κόλπους της ΕΕ.
«Η σημερινή απόφαση συνιστά ένα σημαντικό βήμα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία υπογραμμίζουν την σημασία της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ και την (αναγκαιότητα) να παραμείνει η ΕΕ σημείο αναφοράς για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

«Νικηφόρος 2013»: Να γιατί ΔΕΝ θα πάρουν ποτέ τη Σαμοθράκη…

Εντυπωσιακές νυκτερινές και ημερήσιες φωτογραφίες αποδέσμευσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νικηφόρος 2013» που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Σαμοθράκη και η οποία ολοκληρώθηκε την 22α Οκτωβρίου.
Παράλληλα περισσότερες λεπτομέρειες για την ΤΑΜΣ έγιναν γνωστές. Ουσιαστικά, η άσκηση άρχισε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με την κινητοποίηση των εφέδρων και των εθνοφυλάκων του νησιού και την κατάταξη τους με ικανοποιητικό, σύμφωνα με πληροφορίες, επίπεδο συμμετοχής.

Για τις επόμενες 48 ώρες οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες πραγματοποίησαν έντονη εκπαίδευση ημέρα και νύκτα σε πληθώρα αντικειμένων (ατομική τακτική, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης, προσανατολισμός, εκπαίδευση σε κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα TOW, MILAN, 9M111 Fagot, 9M133 Kornet-E και μέσα επικοινωνιών, κ.λπ.).
Φυσικά το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε ημερήσιες και νυκτερινές βολές ατομικών (τυφέκια G3A3/-A4, πολυβόλα εφόδου MINIMI) και ομαδικών όπλων (βαρέα πολυβόλα M2 των 0,50 ιντσών, πολυβόλα γενικής χρήσης MG3) με τη χρήση ΟΝΥΠΑΣ (Οργάνων Νυκτερινής Παρατήρησης και Σκόπευσης), καθώς και ρίψη χειροβομβίδας και οπλοβομβίδας.


Ανήσυχη η Τουρκία ενεργοποιεί τη συμφωνία για τα F-35

Δημοσίευμα της έγκυρης εξειδικευμένης στα θέματα άμυνας αμερικανικής εφημερίδας «Defense News», αποκαλύπτει ότι οι Τούρκοι σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο την παραγγελία για τα πρώτα δύο μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II, μια παραγγελία που είχαν ακυρώσει τον περασμένο Απρίλιο.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), Μουράτ Μπαγιάρ, που έκανε τις σχετικές δηλώσεις, προχώρησε πολύ περισσότερο, λέγοντας ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην απόφαση προμήθειας 100 μαχητικών του τύπου. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αρχική υπαναχώρηση, την απέδωσε σε «ψυχολογικούς» παράγοντες, αφού υποτίθεται η Άγκυρα δεν επιθυμούσε να προχωρήσει επειδή υπήρχε αριθμός αρνητικών δημοσιευμάτων και ήθελε να προηγηθούν άλλοι…

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στο F-35, αλλά «έκλεισε το μάτι» στους Αμερικανούς, λέγοντας ότι οι αμερικανικές υποψηφιότητες είναι οι επικρατέστερες (παρότι μίλησε και για Ευρωπαίους κατασκευαστές) για να προμηθεύσουν τον κινητήρα του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς που θέλει να κατασκευάσει η Τουρκία (πρόγραμμα TF-X), σε συνεργασία με τη σουηδική Saab, κατασκευάστρια του μαχητικού τέταρτης γενιάς JAS-39 Gripen.
Το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο θα καταλήξουν οι Τούρκοι σε απόφαση περί τα τέλη του έτους, είναι εάν πρώτα πρέπει να επιλέξουν κινητήρα για το μαχητικό και να «χτίσουν» τη σχεδίαση πάνω στις απαιτήσεις του, ή να το σχεδιάσουν πρώτα και να επιλέξουν κινητήρα στη συνέχεια.

ΣΟΚ - ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ 1.000.000 ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΦΙΑΛΤΗ! ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ"!

Από το http://spaei.blogspot.gr/2013/10/1000000.html
 Το ΣΠΑΕΙ ξεσκεπάζει σήμερα την Αλβανική Οργάνωση "ΦΥΣΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ" που συλλέγει μεθοδικά εδώ και καιρό υπογραφές Αλβανών από "αλύτρωτα αλβανικά εδάφη", για την κατάθεση στον ΟΗΕ επισήμου και
ενυπόγραφου αιτήματος εδαφικής αποκάταστασης της Αλβανίας στα "φυσικά της σύνορα"! Δηλαδή τον εφιάλτη της Μεγάλης Αλβανίας!
   Αρχηγός της Οργάνωσης είναι ο Καθηγητής Koco Danaj, ο οποίος με σειρά βιβλίων, άρθρων, διαλέξεων και επαφών, έχει καταφέρει να συλλέξει όχι μόνο υπογραφές, αλλά και χρηματική ενίσχυση!
   Ο Danaj ισχυρίζεται ότι η Αλβανία αδικήθηκε πριν 100 χρόνια κατά τον καθορισμό των Συνόρων στα Βαλκάνια από τις Μεγάλες Δυνάμεις, μετά την Οθωμανική Κυριαρχία και πρέπει να αποκατασταθεί πλέον στα "φυσικά της σύνορα", όπου διαβιούν αλβανικές μειονότητες και πληθυσμοί!
   Υποστηρίζει ακόμη, ότι όπως ενώθηκε η Γερμανία, που ήταν για χρόνια χωρισμένη σε Δυτική και Ανατολική, έτσι πρέπει να ενωθεί τώρα και η χωρισμένη σε πολλά κομμάτια και για πολλά χρόνια Αλβανία!

ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙ S300 ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ

23-6-2013

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI  και το Ιράν έχει παραγγείλει από την Ρωσική  Rosoboronexport  το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα  S300 το 2007 . Το συμβόλαιο προέβλεπε την παράδοση 5 πυροβολαρχιών S 300 PMU 1 κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο το 2010 ο τότε πρόεδρος Μεντβέντεφ ακύρωσε την συμφωνία μετά από το ψήφισμα υπ αριθμ.1929 του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο απαγορεύει τον εξοπλισμό του Ιράν με συμβατικά οπλικά συστήματα όπως πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα , επιθετικά ελικόπτερα και πυραύλους . 

Η διπλή ανάγνωση της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία

l
H μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία συνδέεται και με τις φιλοδοξίες για την προώθηση του σχεδίου επαγγελματικού στρατεύματος.
Το υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης ενέκρινε σε χθεσινή του συνεδρίαση το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz για μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας από τους 15 στους 12 μήνες για τους αποφοίτους Λυκείου. Για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών τετραετούς φοίτησης διατηρείται η στρατιωτική θητεία 6 μηνών για οπλίτες και 12 μηνών για εφέδρους αξιωματικούς με μισθό 2.000TL. Ως έναρξη εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2014 αντί της αρχικά προγραμματισμένης 1η Μαρτίου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Bülent Arınç να δηλώνει επί τούτου πως «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του Γενικού Επιτελείου που είναι άμεσα υπεύθυνο για τα στρατιωτικά ζητήματα αλλά [η κυβέρνηση] έχει την ευθύνη για τις πολιτικές της αποφάσεις», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι σχέσεις στρατιωτικών και πολιτικών «έχουν αποκατασταθεί». Από την μείωση ευεργετούνται άμεσα τουλάχιστον 70.000 στρατεύσιμοι οπλίτες που έχουν υπηρετήσει ήδη θητεία μεγαλύτερη των 12 μηνών και αναμένεται να απολυθούν πρόωρα εντός διμήνου. Aν και φωνές από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για μέτρα ψηφοθηρικού χαρακτήρα και επιχείρηση εξευμενισμού της νεολαίας, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. 

Ελληνική "σιγή ιχθύος" για την αμφισβήτηση των χωρικών υδάτων της Καλύμνου!

Δεν έχει υπάρξει ακόμη αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών για την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση που εκδηλώθηκε με τη NAVTEX 664/13, όπου για πρώτη φορά αμφισβητούνται τα χωρικά ύδατα μεγάλου κατοικημένου ελληνικού νησιού, και συγκεκριμένα της Καλύμνου.

Όπως προκύπτει από το χάρτη που δημοσίευσε χθες το "Εν Κρυπτώ", τα δύο δυτικά στίγματα της τουρκικής αναγγελίας περιλαμβάνουν έκταση που δεν περιλαμβάνονται μόνο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που ορίζονται από την γραμμή οριοθέτησης βάσει της Ιταλο-Τουρκικής Συμφωνίας του Ιανουαρίου 1932 και του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της 28.12.1932 (είναι η γραμμή σε κατεύθυνση Βορρά - Νότου που τέμνει την περιοχή αναγγελίας). Η αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων δεν προκύπτει μόνο από τα στίγματα αλλά και από τη διατύπωση της NAVTEX, που ονομάζει την περιοχή ερευνών "τουρκικά και διεθνή ύδατα".

Σταύρος Λυγερός: Η προπαγάνδα των μετρημένων προσδοκιών

Συνεχίζοντας την παράδοση των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της...
 
Σταύρος Λυγερός: Η προπαγάνδα των μετρημένων προσδοκιών
Συνεχίζοντας την παράδοση των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της, παρατείνει τη μερική στάση πληρωμών στο εσωτερικό, γεγονός που της επιτρέπει να εμφανίζει πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα.
του Σταύρου Λυγερού
Μπορεί ο πρωθυπουργός να απέφυγε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διθυραμβικούς τόνους, αλλά και πάλι η εικόνα που σκιαγράφησε για την ελληνική οικονομία απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο έσπευσε να μοιράσει στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ενστόλους, αξίζει να επαναλάβουμε το προφανές: Όταν το Δημόσιο δεν εξοφλεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, συνολικού ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλασματικό.
 


Στην κυβέρνηση δεν αγνοούν, βεβαίως, την εξόφθαλμη αυτή αλήθεια. Προβάλλουν τη μαγική εικόνα για δύο λόγους:

Έρευνες στην Κάλυμνο ανακοίνωσε η Τουρκία

"Φωτιά" βάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν
Εκκωφαντική σιωπή από το μέγαρο Μαξίμου, που ακολουθεί την φοβική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων


Τα ξημερώματα της 21ης Οκτωβρίου 2013 μία μεστή παραλογισμού, θρασύτητας και προκλητικότητας ανακοίνωση (NAVTEX) εκ μέρους της Τουρκίας, αναστάτωσε την Ελληνική πλευρά, θέτοντας σε πλήρη κινητικότητα τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών.

Με την ανακοίνωσή της η Άγκυρα ειδοποιεί για έρευνες ερευνητικού – ωκεανογραφικού σκάφους της Τουρκίας, οι οποίες θα γίνουν μέσα σε αδιαμφισβήτητα ελληνικό θαλάσσιο χώρο, στην περιοχή Καλύμνου και Αγαθονησίου.

Πρόκειται για μία καταφανή προκλητική κίνηση της Τουρκίας, η οποία εμπεριέχεται μέσα στην κλιμάκωση που αναμενόταν από τους αρμόδιους φορείς της Ελλάδας (υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών), υπεύθυνοι των οποίων είχαν προειδοποιήσει εν μέσω θέρους για επικείμενη αύξηση των τουρκικών προκλήσεων.

ΙΜΙΑ-ΕΥΠ-CIA : Η τελευταία νύχτα ...τα φοβερά ντοκουμέντα & ο ρόλος του Σημίτη !

 Αποκάλυψη : Ποτέ οι Αμερικανοί δεν έθεσαν θέμα απομάκρυνσης της Ελληνικής Σημαίας από τα Ιμια ! 
Σημίτης προς τον Διοικητή της ΕΥΠ  Βασιλικόπουλο : «το θέμα το χειρίζεται ο κ. Πάγκαλος, μην κάνετε τίποτα, μην ασχοληθείτε άλλο !!!»  

Λίγα 24ωρα πριν από την κορύφωση της κρίσης, οι Ελληνικές Μυστικές  Υπηρεσίες

πήραν στα χέρια τους το περιεχόμενο μιας συνομιλίας του τότε αρχηγού του Τουρκικού ΓΕΝ ναυάρχου Ερκαγια, ο οποίος εξηγούσε ότι η ιστορία των γκρίζων ζωνών ήταν «δικό του παιδί». Ο Ερκαγια αποκάλυπτε πως όταν ήταν ακόμη αρχηγός του Στόλου είχε δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ψάξουν όλα τα επίσημα αρχεία του τουρκικού κράτους και να προσπαθήσουν να βρουν για ποιες νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο θα μπορούσαν να εγείρουν διεκδικήσεις. «Εστειλα τη μελέτη στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο και την υιοθέτησε αμέσως» ανέφερε ο Ερκαγια και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος πως με τα στοιχεία που έχουμε μπορούμε να διεκδικήσουμε τους Καλογήρους, τους Φούρνους». 

Σε αυτό το σημείο η συνομιλία διεκόπη γιατί γινόταν από ανοικτή γραμμή. Οι αναλυτές της ΕΥΠ ήξεραν όμως αμέσως ότι είχαν στα χέρια τους μια σημαντικότατη είδηση που έδειχνε ότι η κλιμακούμενη κρίση στα Ιμια δεν ήταν η απρόβλεπτη εξέλιξη μιας τυχαίας υπόθεσης αλλά εσκεμμένο σχέδιο του Ερκαγια. 

Κρίσιμη άσκηση στη Σαμοθράκη, «πλευρικό φύλακα» της Θράκης…

Τη στιγμή που γίνεται η παρούσα ανάρτηση, θα πρέπει ήδη να έχει αρχίσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) που διεξάγεται στην περιοχή ευθύνης της Τακτικής Διοίκησης 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41ου ΣΠ) «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» που έχει αναλάβει την αποστολή άμυνας της Σαμοθράκης.
Η ΤΔ/41ου ΣΠ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ», αποτελεί συγκρότημα που η σύνθεση του περιλαμβάνει τμήματα ελιγμού (Τεθωρακισμένα, Πεζικό), υποστήριξης μάχης (Πυροβολικό Μάχης και Αντιαεροπορικό, Διαβιβάσεις) και διοικητικής μέριμνας. Η ΤΔ/41ου ΣΠ «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» οργανωτικά υπάγεται στην εδρεύουσα στην Αλεξανδρούπολη XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» που η περιοχή ευθύνης της εκτείνεται στον νότιο Έβρο.

Στην πράξη η ΤΔ/41ου ΣΠ αποτελεί την «πλαγιοφυλακή» της ελληνικής αμυντικής διάταξης στον Έβρο. Σε περίπτωση επιχειρήσεων η διατήρηση του ελληνικού ελέγχου στη Σαμοθράκη καθιστά απαγορευτική την προσβολή της παραλιακής ζώνης της Θράκης, που εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί τα μετόπισθεν της κύριας ελληνικής αμυντικής διάταξης στον Έβρο.

Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της ανθρωπότητας

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
Προσφάτως η έγκυρη Εταιρεία Μεσανατολικών Σπουδών (MESA) των ΗΠΑ απέδωσε τον τίτλο του βιβλίου της χρονιάς στο έργο του Τούρκου καθηγητή στο πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασσαχουσέτης, Τανέρ Ακσάμ, «The Young Turks Crime against Humanity: The Armenian Genocide and Ethnic Cleansing in the Ottoman Empire» (Princenton University Press, 2012).
Ανακοινώνοντας το σκεπτικό της επιβράβευσης του βιβλίου, η Εταιρεία Μεσανατολικών Σπουδών δήλωσε ότι «πρόκειται για την πιο ισχυρή θέση της ιστοριογραφίας που υπήρξε μέχρι σήμερα σχετικά με την Αρμενική Γενοκτονία και συνεπώς αποτελεί ένα έργο με μεγάλη επιρροή.»
Με τον Τανέρ Ακσάμ είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Μία Επαίσχυντη Πράξη» (Εκδόσεις Παπαζήση, 2007). Στο νέο του βιβλίο παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία από περίπου 600 απόρρητα οθωμανικά έγγραφα, καταδεικνύοντας με πρωτοφανή λεπτομέρεια ότι η Γενοκτονία κατά των Αρμενίων και η εκδίωξη των Ελλήνων κατά την ύστερη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα μέσα από την επίσημη κρατική πολιτική, η αυτοκρατορία να απαλλαγεί από τους χριστιανούς υπηκόους της. Η παρουσίαση όλου αυτού του πρωτογενούς υλικού, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν απρόσιτο στους ερευνητές σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ανάλυση του συγγραφέως καθιστά αυτό το εγκυρότερο μέχρι σήμερα έργο του Ακσάμ, την πιο εμβριθή εργασία για τη γραφειοκρατική μηχανή της Οθωμανικής Τουρκίας καταδεικνύοντας πως μια ετοιμοθάνατη αυτοκρατορία αγκάλιασε τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση.